Taylandlı bir kedi olan Korat, ismini Tayland’ın doğusunda bulunan ve tılsımları ile bilinen Cao Nguyen Khorat’tan almaktadır. Ortaya çıkış tarihi bilinmese de Korat’ın çini ve resimlere çizilmiş çeşitli sanat eserleri bulunmaktadır.
İlk kez 1975 yılında İngiltere’de kedi ırkı olarak kabul edilen Korat, Tayland’ın kutsal hayvanı olarak bilinmektedir. Tahmini olarak 600 yıldan fazla süredir var olan Korat, aynı zamanda ana vatanı olan Tayland’da şans getiren kedi olarak da anılır. Korat cinsi günümüzde bir hayli azaldığı için ne yazık ki sahiplenmek imkansız gibi bir şey! Etik olmamasına rağmen bu cinse evinizi açmak için yüklü miktarda ücretler ödemeniz gerekmektedir. Dünyanın en pahalı kedilerinden birisi olmasına rağmen Korat, sadık ve sahibi ile iç içe olmaktan hoşlanan bir yapıda…
Korat Özellikleri ve Vücut Yapısı
- Kökeni: Tayland
- Karakteri: Sadık, Zeki, Hareketli
- Tüy Rengi: Gümüş, Mavi, Koyu Mavi, Lavanta, Lacivert
- Gövde: Atletik
- Kürk Yapısı: Kısa
- Kuyruk: Normal
Korat Karakteri ve Özellikleri
Korat insan odaklı bir kedi türüdür. Sahibi ile beraber vakit geçirmek Korat cinsinin en hoşlandığı aktivitedir. Köpeğe benzeyen kediler arasında başı çeken Korat, aynı köpekler gibi sahibini takip etmesi ile bilinir. Sahibi nereye Korat oraya derken şaka yapmıyoruz! Korat sahibi dışarı çıkarken bile peşinden gelmek ister. Arabaya binmek ve dışarıda gezmek Korat’ı oldukça mutlu eden şeylerdir. Kısa süreli eğitim sonucunda tasma takarak Korat ile gezebilirsiniz. Korat’ın olgunlaşma süresi biraz uzundur. 4 yaşına kadar ergenliğe girmediği için yavru kedi tutumunu ve davranışlarını uzun süre devam ettirir. Konuşkan bir tür olan Korat, çevresinin ilgisinin sürekli olarak üzerinde olmasını ister. Dikkat çekmek için miyavlamaktan çekinmez. Zeki bir tür olduğu için yeni şeyler öğrenmekte çok iyidir. Eğitilebilirliği çok yüksektir. Sürekli olarak yeni bir şeyler ile meşgul olmak istemesinden dolayı her zaman sahibi ile beraber vakit geçirir ve yeni şeyler kapmaya çalışır. At-getir gibi oyunlarda oldukça iyidir. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan Korat, eğer dışarı çıkarsanız yanınıza rahatlıkla alabileceğiniz bir kedi türü! Eğer yoğun iş temponuz yüzünden yanınızda götüremeyecek ve zoraki yalnız bırakacaksanız, meşgul olabileceği oyuncaklar almalısınız.
Korat Bakımı
Tüylerinin kısa olması sebebiyle 2 haftada bir olmak süratiyle Korat’ı tarayarak ölü tüylerinden arındırabilirsiniz. Bunun yanı sıra duş almaktan hoşlanmasa bile sıcak yaz günlerinde ılık bir duş aldırarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar dışında rutin veteriner kontrolleri yapıldığı sürece başka bir bakım ihtiyacı duymaz.
Korat Yapısı
Orta yapılı bir kedi türü olan Korat, oldukça atletiktir. Kasları gelişmiştir, fakat buna rağmen narin bir görünüme sahiptir. Korat cinsinin katlı bir tüy yapısı bulunmaktadır. Bu tüyler genellikle leylak, mavi ve lacivert renklerindedir. İri gözleri birbirinden uzak ve yuvarlaktır. Göz rengi genellikle yeşildir. Kafa yapısı kalp şeklindedir. Alnı düzdür ve kısa ve aşağı doğru eğri bir buruna sahiptir. Kulakları oldukça büyüktür. Kuyruğu ortalama uzunluğunda ve bol tüylüdür.
Korat Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi
Korat cinsi çocuklar ile pek de anlaşamaz. Daha doğrusu çok küçük ve yaramaz çocuklarla… Korat’ı çocuklar ile yalnız bırakmak pek doğru olmayacaktır. Kendisine nazik davranıldığı takdirde çocuklar ile arasında herhangi bir sorun olmaz, fakat biraz hızlı sevmede ya da kucağa alma manevrasında saldırganlaşabilir. Bunun yanı sıra Korat başka evcil hayvanlarla oldukça iyi anlaşır. Kedi türleri ve köpekler ile güzel dostluklar kuran Korat’ı avcı kişiliğinden dolayı kuş gibi evcil hayvanlardan uzak tutmakta fayda var.
Korat Sağlık Durumu
Oldukça sağlıklı bir kedi türü olan Korat, bazı kalıtsal hastalıklara yatkınlık göstermektedir. Bu hastalıklar damızlık olarak kullanılan Korat kedilerinin yavrularında meydana gelir. GM-1 ve GM-2 adlı hastalıklara sahip olan Korat cinsi 12 aydan evvel hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden Korat edinmeden önce muhakkak test ve tahlillerden geçmelidir. Ayrıca kedi vitamin ve ek besinleri hem sizin için hem de kediniz için kurtarıcı olacaktır. Sağlıklı bir Korat, 18 yıla kadar yaşayabilir.
Korat Eğitilebilir mi?
Eğitilebilir oranı çok yüksek olan Korat, oldukça zekidir ve bu zekasını sürekli olarak bir şeyler ile meşgul olarak geçirmek ister. Meraklı yapısı ile her daim bir şeyleri araştırır ve sahibine olan düşkünlüğünden dolayı onu sürekli olarak takip eder. Korat’a gereken zamanı verirseniz, at-getir gibi oyunlarda ne kadar başarılı olduğunu kısa süre içerisinde görürsünüz.