Singapur’un En Meraklısı: Singapura Kedisi

504
Singapur’un En Meraklısı: Singapura Kedisi

Bilinen en küçük kedi ırkları arasında yer alan Singapura, Singapur’un sokak kedisi olarak bilinmektedir.

Ciddi bakışlarına rağmen, sevecen ve sıcakkanlı yapısı ile görenleri şaşırtan Singapura, dünyanın pek çok yerinde oldukça popülerdir. İlk olarak 1970’li yıllarda Tommy ve Hal Meadows tarafından Singapur’da keşfedilen Singapura, bazı yetiştiricilere göre ülkeye sonradan gelmiştir. Habeş ve Birman cinsi kedilerin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkan Singapura, 2005 yılında kedi şampiyonu ilan edilmiştir. Küçük, sevimli ve yaramaz bir kedi olan Singapura, insan odaklı yapısından dolayı ev içerisindeki aile yaşamına büyük bir uyum sağlamaktadır. Nazik, kibar ve uysal kişiliği gereği çocuklara iyi davranır. Aynı zamanda enerjik yapısından dolayı oyun oynamayı, zıplamayı ve yüksek yerlere tırmanmayı kendisine görev edinir.

Singapura Kedisi  Özellikleri ve Vücut Yapısı

Kökeni: Singapur
Karakteri: Meraklı, Nazik, Uysal
Tüy Rengi: Kahve, Fildişi Beyazı
Gövde: Küçük
Kürk Yapısı: Kısa
Kuyruk: Uzun

Singapura Karakteri ve Özellikleri

İnsan odaklı bir kedi olan Singapura kedisi, sürekli olarak insanların ilgisinin üzerinde olmasını ister. Onlarla oyunlar oynar ve kendisini sevdirir. Eğer üzerindeki ilginin biraz olsun azaldığını hissederse, büyük üzüntü duyabilir. Yüksek enerjisi ile oradan oraya koşmayı, yüksek yerlere tırmanmayı ve zıplamayı çok sever. Aynı zamanda oyuncu yapısı gereği ev içerisinde saklanarak, sahibinin onu bulmasını ister. Meraklı kişiliği sebebiyle evin her bir yerini iyice araştırır. Yeni yerler keşfetmekten ve saklı kalmış dolapları kurcalamaktan büyük keyif alır.

Sahibine sıkı sıkıya bağlı olan Singapura, evde tek başına kalmak konusuna oldukça soğuk bakmaktadır. Eğer yoğun tempolu bir yaşantınız varsa, Singapura edinmeyi en son ihtimale koymalısınız. İlla ki Singapura kedisi edinmeyi planlıyorsanız, sosyal kişiliğinden dolayı yanına bir evcil hayvan alarak Singapura’yı evlat edinebilirsiniz. Singapura kedisi, evcil hayvanlar ile güzel iletişim kurar. Singapura kedisinin yapmaktan en keyif aldığı şey, sahibinin omzuna zıplamaktır. Bunu sahibi ile özel bir selamlaşma olarak görür. Sahibine çok bağlıdır ve ev içerisinde sürekli olarak onu takip eder. Eğer bir Singapura kedisi sahiplenecekseniz, köpek gibi sizi takip etmesini yadırgamayın!

Singapura Bakımı

Kısa tüyleri olduğu için çok sık taranma ihtiyacı duymayan Singapura kedisi, haftada 1 kere taranırsa bu onun için yeterli olacaktır. Ölü tüylerinden arınması ve cildinin hava alması için bu taranma işlemi aksatılmadan yapılmalıdır. Singapura kedisinin tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Aksi halde tırnak içlerinde biriken mikrop ve bakteriler Singapura’yı hasta edebilir. Singapura’yı düzenli olarak veterinere götürerek tırnaklarını kestirebilir, eve ise bir kedi tırmığı alabilirsiniz. Titizliğe özellikle dikkat eden Singapura kedisinin mama ve su kabı her gün muhakkak temizlenmelidir. Aksi halde yemek yemeyi ve su içmeyi reddeder. Mama kapları haricinde yaşadığı yerin temizliği de tam olmalıdır.

Singapura Vücut Yapısı

En küçük kedi türlerinden olan Singapura, kocaman gözleri ve sipsivri kulakları ile sevimli bir görünüm sergilemektedir. Yavaş olgunlaştığı için 2 yaşına kadar yavru kedi özellikleri taşımaktadır. Yetişkin bir kedi olsa bile boyutu büyümez. Tüyleri kısa ama ipeksi bir yapıdadır. Gövdesinin rengi genellikle fildişi beyazı ve kahve tonlarıdır. Patileri büyüktür. Kuyruğu ince ve uzundur.

Singapura Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Singapura dost canlısı ve nazik kişiliği sebebiyle hem çocuklar hem de hayvanlarla mükemmel bir şekilde anlaşır. Eğer çocuklu bir aileyseniz, gönül rahatlığı ile bir Singapura kedisi edinebilirsiniz. Hareketli yapısı ile çocuklar ile oyunlar oynamaya bayılır. Çocuklara karşı son derece sabırlıdır ve asla saldırganlık göstermez. Singapura kedisi evcil hayvanlarla da iyi anlaşır. Eğer Singapura’nın evde yalnız kalması gerekiyorsa, yanına rahatlıkla bir evcil arkadaş edinebilirsiniz.

Singapura Sağlık Durumu

Singapura sağlıklı bir ırk olarak bilinse de her kedi gibi bazı kalıtsal hastalıklara yatkınlık göstermektedir. Bu hastalıklar; progresif retinal atrofi, piruvat kinaz eksikliği ve birman hipokalemi olarak sıralanabilir. Sağlığını korumak için mama tüketimine dikkat edilmeli ve veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Sağlıklı bir Singapura kedisi 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Singapura Eğitilebilir mi?

En zeki kedi türleri arasında yerini alan Singapura kedisi, rahatlıkla eğitilebilir. Yaramaz ve hareketli bir kişiliği olsa da oldukça sadık olduğu ve sahibinin sözünden çıkmadığı için her türlü eğitime sıcak bakmaktadır.