Rottweiler köpek cinsleri “gücü” ifade eder. Ülkemizde ne yazık bazen ki art niyetli insanların eline düştüğü için toplum içinde saldırgan ve agresif olduğu yönünde genel bir kanı oluşturuldu.
Her köpek gibi Rottweiler köpeklerinin de en önemli konusu yetiştirilme tarzıdır. Yani, Rottweiler özelliklerini yetiştirilme tarzına göre yansıtır.
Rottweiler Cinsinin Tarihi
Rottweiler ismini Almanya’nın Rottweil kasabasından alan tarihi oldukça eski bir cinstir. Almanya’da da geçmişte gücü simgelediği için bekçiler ve koruma firmaları tarafından korumaya yönelik kullanışmış. Aslında geçmişine tamamen inecek olursanız Roma İmparatorluğuna kadar uzanan bir süreçten bahsetmek mümkün. Geçmişte Roma Ordusunun sürülerini yönlendirip kafilede bulunan insanların koruma görevlerini üstlenmişler. Sahip olduğu güç ile bir döneme öyle bir damga vurdu ki, sürüleri oldukça güçlü bir şekilde koruduğu için Alman Kasap Köpeği lakabı takıldı ve bu lakap uzun süre üzerinde kaldı.
Endüstri artmaya başlayıp tarımcılıkta düşüş olmaya başlayınca Alman Kasap Köpeği 1900’lü yılların başında nesillerinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Uzunca bir süre sonra Rottweiler cinsi tekrar popüler konuma geldi. Bu popülaritede en büyük pay hiç şüphesiz ki Alman bir polis şefi olan Hans Kruher’e ait. Hans Kruger, Alman Çoban ve Doberman ırkları ile birlikte Rottweiler cinsi köpekleri sarhoş gemicileri dağıtması amacı ile kullandı. Güvenliği ve gücü net bir şekilde ortaya koyduğu için bütün çiftleştirmeler de bu doğrultuda yapıldı. Üstelik Rottweiler bakımı da hiçte zor değildi. Belki de Rottweiler özellikleri o dönemlerde genlerine işlendi.
Tarihi oldukça eskilere dayansa bile kayıtlara resmi olarak işlenmiş olan Rottweiler cinsi ilk köpeğin ismi Leo vonPlattenhard. 1918 yıllarında ise ilk oğlunu doğurdu; Von Cannstadt. Cinsleri ve nesilleri bu denli hızlı yükselince oldukça fazla Rottweiler kulübü kurulmaya başlandı. Çeşit bu kadar fazla olunca kontrol mekanizması ve duyulan popülaritede düşüş oldu ve tamamı Allgemeiner Deutcher Rottweiler-Klub (ADRK) çatısı altından toparlandı. Kas yapısı, boyu özellikler gibi farklı konularda değişik tartışmalar yaşandı. Dilerseniz biz de Rottweiler özellikleri’ ne yönelik analizlerimizi aktaralım.
Rottweiler Özellikleri Nelerdir?
Rottweiler Özellikleri açısından iki ana konuda değerlendirilir. Bunlar,
- Fiziksel Özellikler
- Karakteristik Özellikler
Sarkan yanakları ve düşük kulakları sayesinde sevimli bir yapıda olan ve ülkemizde kısaca “rot” adı takılıp bu kısaltma ismiyle kullanılan sevimli köpeklerimizin özelliklerini genelleme yerine her iki özelliğini de ayrı ayrı işleyerek açıklamaya çalışalım.
Fiziksel Özellikleri
Görünüm itibariyle tamamı ne hafif nede ağırdır. Ortalama bir kilodadırlar. Ayrıca oldukça güçlü, çevik ve dayanıklı olmaları onları ön plana çıkaran fiziksel özelliklerinin arasındadır. Rottweiler bakımı da çok zor olmadığı için tercih edilme oranları yüksek demek mümkün.
Kafaları ne çok uzun ne de çok kısadır. Yan profilden baktığınız zaman alın bölgesinde hafif bir şekilde belirmiş olan çizgilerinden söz etmek mümkün. Bunları yaşlılık ibaresi olarak adlandırmayın, Rottweiler özellikleri arasında bulunan fiziksel bir durum. Dudaklarının rengi ve Burun delikleri her zaman kapkara ve burunları hafif yuvarlak şekilde olur. Kulakları sarkık, orta büyüklükte ve üçgen şeklinde bir yapıda olur. Boyunları, gövdesi ve eklemleri ise oldukça güçlü ve kaslı bir yapıdadır.
Karakteristik Özellikleri
Şunu en baştan söyleyelim ki oldukça sadık karakterdeler. İyi huylu, itaatkâr, çalışkan bir yapıda olmaları kendilerini ön plana çıkaran karakteristik özellikleri arasında sıralanabilir. Oldukça zeki bir köpek cinsi ve eğitime meyilli bir yapısı bulunuyor. Eğitimini üstlenirken oldukça titiz olmalı ve mümkünse profesyonel eğitmenlerden destek almalısınız. Ne yazık ki aksesuar olarak sokakta tutup gezdirilecek sevimli bir yapıda değil. Buna eğimli de değil. Eğer sizin niyetiniz bu yönde ise mutlaka köpeğe bu tarzda bir eğitim vermeniz gerekiyor. Aksi durumda sert bakışları ve güçlü yapısı nedeni ile hiçte istemeyeceğiniz sonuçlar ile karşılaşmanız mümkün.
Daha küçük yaşlarda ona lider yapıya bürünmemesi ve eğilimli olduğu saldırgan yapısını bir kenara bırakması gerektiği konusunda titiz eğitimler vermeniz gerekiyor. Ona kuralları oldukça net bir şekilde aktararak empoze etmeniz gerekiyor. Unutmayın, o gücü simgeleyen oldukça özel bir cins. Gücünü eritebilmesi için onunla ilgilenmeniz gerekiyor. Örneğin, sık sık onunla oyunlar oynayıp egzersiz yapabilirsiniz. Bu şekilde hem enerjisini boşaltacak hem de size karşı olan itaati artacaktır. İçindeki enerjiyi boşaltmadığınız zaman kendisi boşaltmak için yollar bulur ki emin olun buda sizin hiç istemeyeceğiniz bir sonuçtur. Daha 2 haftalık bir Rottweiler özellikleri itibari ile size hırlayıp oyuncaklarını koruma iç güdüsüne bürünür. Bu nedenle ona bilmesi gerekenleri iyi aşılamalı ve konforlu bir yaşam alanı sunmalısınız. Kendisini rahat hissedebileceği, uyurken gürültünün olmayacağı bir alanın varlığı ayrıca Rottweiler bakımının düzgün yapılması onun keyfini kaçırmayacak ve agresif yapısından kaçınmasına neden olacaktır. Bakımı içinde oldukça dikkatli olun. Dilerseniz tarihçesi, fiziksel ve karakter özelliklerine değinmişken biraz da ROT’u mutlu etmenin yollarından birisi olan Rottweiler bakımının nasıl yapılacağına yönelik bilgilendirmede bulunalım.
Rottweiler Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Rottweiler bakımı demişken eğer böyle özel bir cinse sahipseniz sahip olmanız gereken ilk şey tasma olmalı. Köpeğin ihtiyaçlarına ya da enerjisini atmasına yönelik yapılan aktiviteler içinde parkta dolaştırmak, sokakta dolaştırmak mutlaka olacaktır. Böyle topluma açık alanlarda gezinirken mutlaka tasma kullanmaya özen gösterin. Hatta, agresif bir yapıda ve saldırgan yapısını dizginleyememişseniz dışarı çıkarken ağızlığını takmanızda da fayda olacaktır. Ne yazık ki toplum tarafından genel bakış açısı mimli. Köpeğe ön yargılı yaklaşacaklar, hatta kaçacaklar bu da köpeğinizin daha agresif bir yapıya girmesine yönelik ön ayak olacaktır.
Bu nedenle kontrolü her zaman sizde olmalı ve ona asla bırakmamalısınız. Bu sayede hem köpeğinizi korursunuz hem de olası saldırı girişiminin önüne geçmiş olursunuz. Rottweiler bakımını üstlenirken en önemlisi psikolojik bakımı. Mümkünse onu tek başına bırakmayın, bu durumda oldukça mutsuz olur. Mutsuz olması da saldırgan yapıya bürünmesinin ilk adımı olur. Hafta da birkaç kez mutlaka tüylerini tarayın. Zaten tüyleri genetik olarak kısa yapıda oluyor, dolayısı ile de size çok fazla yormaz. Hem de zamanınızı yoğun bir şekilde harcamaz. Rottweiler bakımı diğer köpeklerle hemen hemen aynıdır.
Çok ekstrem, özel bir durumu yok. Klasik bir şekilde aşılarını ihmal etmeyin, bu oldukça önemli. Kaliteli mamalar kullanmaya özen gösterin ve veteriner kontrollerini mümkün olduğunca aksatmamaya çalışın.
Gördüğünüz gibi Rottweiler oldukça özel bir köpek. Üzerine düşüp düzgün bir şekilde eğitirseniz sizin en büyük can yoldaşınız olacaktır. Zaten ortalama olarak 8-10 sene arasında yaşıyorlar. Bir patında da 9-12 arası yavru dünyaya getirmeleri mümkün. Rottweiler bakımını düzgün yapın ki sizinle uzun yıllar boyunca mutlu yaşasın. Birde sakın ola ki kuyruklarını kesmeyin. Bu oldukça sık yapılan bir hata. Özellikle yavru köpeklerde kuyruk kesme modası başladı. Bir ROT’a sahipseniz bunu asla yapmayın. Uzmanlarda bunu hiç önermiyor.