Köpek yaşı nasıl hesaplanır sorusunun cevabı DNA’da saklı

343
dna

ABD’li bilim insanları köpek yaşını hesaplamakta yeni bir yöntem geliştirdiler. Daha önce 1 insan yaşının 7 köpek yaşına eşdeğer olduğu düşünülerek hesap yapılıyordu.

Ardından ABD’deki California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, köpek yaşını hesaplamak için “ln” fonksiyonu olan bir bilimsel hesap yapılması gerektiğini ortaya çıkardı. Şimdi de köpeklerin gerçekten kaç yaşında olduğunu hesaplamak için DNA’dan yardım alınması gerektiği düşünülüyor. Köpeğinizin gerçek yaşını merak ediyorsanız detaylar haberimizde.

Köpekler de yaşlandıkları zaman insanlarla aynı belirtileri gösterirler. Tüyleri beyazlar ve yaşlanmaya bağlı hastalıklar geliştirirler. Şimdiye kadar köpeklerin yaş hesaplaması tartışma konusuydu. Genel görüş 1 insan yaşının 7 köpek yaşına eşdeğer olduğu yönündeydi.

Geçtiğimiz aylarda ABD’li araştırmacılar, köpeklerin yaş hesaplamasında yeni bir formül geliştirmiş, “ln fonksiyonu” olarak adlandırılan bilimsel bir hesaplamanın köpeklerin yaşını daha doğru bir şekilde hesapladığını söylemişlerdi.

California’daki San Diego Üniversitesi, 6 yıl süren bir araştırmanın ardından, köpeklerin yaşının en doğru şekilde DNA ile öğrenilebileceğini ortaya çıkardı.

İnsanların ve köpeklerin DNA’sındaki kodlar yaş aldıkça değişmez. Ancak DNA üzerinde yer alan metil kodları zaman içinde değişir. Metil kodlar, adeta genetik bir saat gibi canlının yaşının belirlenmesini sağlıyor.

Araştırmacılar 104 labrador cinsi köpeğin DNA’sındaki metil kodları inceledi. Farklı yaşlardaki köpeklerin metil gruplarını, değişik yaşlardaki insanlar için karşılık gelen metil gruplarıyla karşılaştırarak, köpek yaşını eşdeğer insan yaşına çeviren bir grafik ortaya çıkarıldı.

Araştırmanın sonucuna göre, 1 yaşındaki bir köpekteki metil grubu 7 yaşındaki insana değil, 30 yaşındaki insana karşılık geliyordu. Yıllar geçtikçe de köpeklerdeki yaşlanma azalıyordu. Yani 1’e 7 kuralı aslında devre dışı kalıyordu.

Araştırma yalnızca labrador cinsi köpeklerin üzerinde yapıldığı için diğer cinslerin gelişimi hakkında bir kanıt sunamıyor. Araştırmacılar yapılan çalışmanın diğer ırkları da kapsayacak biçimde geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.