Baş Belası Bir Kedi: Burmese

524
Baş Belası Bir Kedi: Burmese

Yaramazlıkta üstlerine tanınmayan Burmese cinsi kediler, Burma kökenlidir. Bölge halkı tarafından “bakır kedi” olarak tanınan Burmese, Burma’ya seyahat eden bir doktorun kediyi tapınaktan kaçırması ile dünyaya tanıtılıyor.

Tapınaklarda rahipler tarafından beslenen bu cins, 1880’lerden beri tanınmasına rağmen Siyam kedisi cinsine çok benzetilmiş ve öyle anılmış. 1953 yılında Siyam kedisi olmaktan kurtulan Burmese, en sonunda kedi ırkı olarak tanınmış. Burmese özellikleri arasında en belirgin olanı hiç bitmeyen enerjisidir. Sürekli olarak bir şeylerle ilgilenen ve oradan oraya koşmaya bayılan Burmese cinsi, aynı zamanda konuşmaktan çok zevk alır. Sürekli olarak insanlara bir şeyler anlatmaya çalışan Burmese, değişik sesler çıkarmada bayağı marifetli… Burmese, hareketli olduğu kadar zeki bir kedi! Eğitilebilirliği yüksek olan bu cins, evde yalnız kalmaktan asla hoşlanmıyor. Bunun yanı sıra sosyal bir kedi olduğu için çocuklar ve diğer hayvanlarla iletişimi son derece iyidir. Eğer Burmese cinsinin yaramazlıklarına göz yummaya hazırsanız, ona sevgi dolu bir yuva olabilirsiniz.

Burmese Özellikleri ve Vücut Yapısı

Kökeni: Burma

Karakteri: Hareketli, Yaramaz, Konuşkan

Tüy Rengi: Lila, Çikolata, Leylak, Mavi, Kahverengi, Krem

Gövde: Orta                           

Kürk Yapısı: Az Tüylü

Kuyruk: Orta, Tüylü

Burmese Karakteri ve Özellikleri

Oldukça enerjik ve hareketli bir tür olan Burmese kedisi, bazı bakımlardan Siyam kedilerine çok benzer… Düşük çenesi sayesinde sık sık miyavladığını duyacağınız bu cins, sahibi ile sürekli olarak iletişim halinde olmaya bayılır. Bu cinsin bir diğer özelliği ise bitmek bilmez merakıdır. Hemen her şeyi merak eden Burmese, sürekli olarak evde bir şeyleri karıştırır ve doğal olarak ortalığı dağıtır. Meraklı kişiliği sebebi ile vaktinin çoğunu yaramazlık yapmaya ayırır. Burmese cinsi asla yalnız kalmaktan hoşlanmıyor. Eğer onu evde yalnız bırakmayı düşünüyorsanız bu çok uzun sürmemeli ve giderken muhakkak oyalanabileceği oyuncaklar bırakmalısınız. Sahibine alıştıktan sonra ondan ayrılmayı sevmeyen Burmese cinsi, sürekli olarak sahibi ile beraber vakit geçirmek ister. Sizi her adımınızda takip eder ve yasaklarınızı çiğnemek için can atar. Burmese kedisi çok zekidir fakat bu zekasını çoğunlukla yaramazlık için kullanır. Siz ona bir şeyi yasaklarsanız sizi anlar ama dediğinizin tam tersini yapmaya çalışır. Merakı yüzünden çoğunlukla ortalığı birbirine katsa da günün sonunda kucağınıza gelip size bir şeyler anlatması üzerinizden bütün yükü alacaktır.

Burmese Bakımı

Burmese özellikleri gereği bakıma asla ihtiyaç duymaz. Çok masrafsız bir kedi olan Burmese cinsinin tüyleri yok denecek kadar azdır ve oldukça incedir. Tıraş ihtiyacı olmayan bu cinsin banyo yapması tavsiye edilmez. Yalnızca ara sıra nemli sentetik bir bezle tüylerini nazikçe silebilirsiniz. Taranma ihtiyacını da ayda 1 kere giderebilirsiniz. Bunun dışında Burmese cinsi kedinizi periyodik olarak veteriner kontrolüne götürdüğünüz takdirde bir sorun meydana gelmeyecektir.

Burmese Vücut Yapısı

Burmese vücut yapısı orta boyutludur. Geniş bir boyuta sahip olmamasına rağmen oldukça dayanıklı bir kedidir. Elmacık kemikleri meydandadır ve bu onun yüzünün karakteristik özelliklerini ortaya çıkarır. Çenesi yuvarlaktır ve gelişmiştir. Yuvarlak kafasının üzerinde bulunan kulaklarının arasında belli bir boşluk vardır. Kulakları öne eğimlidir. Gözlerinin arasında da büyük bir boşluk vardır. Gözlerinin alt çizgisi yuvarlak ve kalın boyuttadır. Tüyleri parlaktır ve ince olduğu için ellendiği zaman sanki saten bir örtü elliyormuşsunuz gibi hissedersiniz.

Burmese Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Burmese cinsi çocuklar ile mükemmel bir uyum içerisindedir. Hareketli yapısı gereği sürekli bir oyun arkadaşı arayışında olan Burmese, aileniz için iyi bir tercih. Ufak tefek yaramazlıkları göz ardı edilirse bu cins ile güzel ve eğlencenin hiç bitmediği bir ev ortamı kurulabilir. Sürekli konuşma isteği bulunan bu cins çocuğunuz ile güzel bir ikili olabilir. Çocukların yanı sıra hayvanlarla da iyi anlaşan Burmese kedisi, iyi şartların yaratıldığı bir ortamda başka hayvanlar ile tanıştırılırsa daha iyi olur. Bunun yanı sıra eğer evde zaten evcil hayvanınız varsa Burmese yavru kedi olarak alınmalıdır. Bu onun daha uysal dönemlerine denk geldiği için adaptasyon sürecinde zorluk yaşamaz.

Burmese Sağlık Durumu

Burmese cinsi kedilerin sağlık durumları diğer kedilere nazaran daha iyi durumdadır. İyi bir bakım ile 18 yıla kadar yaşayabilen bu ırk, hipokalemi, gangliosidosis, düz göğüslü yavru Burmese sendromu, hassas cilt hastalıkları ve pika gibi rahatsızlıklara yatkınlık gösterir. Bu hastalıklardan hangilerinin sizin kedinizde olduğunu saptamak için muhakkak ilk veteriner kontrolüne bilhassa önem vermelisiniz. Bu cins evlat edinmeden önce DNA testinden geçmesi en büyük koşuldur.

Burmese Eğitilebilir mi?

Burmese eğitim için elverişli bir kedidir, fakat çok zeki ve yaramaz oluşundan dolayı siz ne isterseniz o tam tersini yapar. Bu yüzden ona şunu getir, bunu götür gibi eğitimler vermeye kalkarsanız komik duruma düşerseniz. O zaten merakını giderdikten sonra bir daha aynı hareketleri yapmaz, çünkü başka yaramazlıklar peşine düşer. Özetle, Burmese evlat edinecekseniz onu meraklı ve sınır tanımaz özellikleri ile kabul etmeniz gerekecektir.