Tekir Kedi Irkı ve Genel Özellikleri

822
Tekir-Kedi

Tekir kedi renk olarak kedi cinsleri arasında en fazla görülen kedilerdendir diyebiliriz. Bu kediler her ne kadar evde de besleniyor olsa da sokaklarda kedilerin çoğu tekir kedidir.

Tekir kedi melez özelliklere sahiptir. Saf bir cins değildir. Özellikleri açısından da diğer kedilerle çoğu yönden aynıdır. Sadece tek bir ırktan oluşmayan bu tür, birçok farklı kedi türünden oluşur. Öyle ki tam olarak hangi kedi cinslerinin çiftleşmesi ile ortaya çıktığını söylemek oldukça zordur.

Tekir Kedi Görünümü

Tekir kedi kendi arasında birçok alt türe sahiptir. Bu türlerin de fiziksel özellikleri kendi içinde değişmektedir. Tekir kedilerin tüy yapısı kısa ya da uzun olabilmektedir, renkleri de türlerine göre değişmektedir. Hatta renklerine göre bu alt türler isimlendirilmiştir. Genel olarak bunlardan bahsedecek olursa Mavi Tekir Kedi, Kahverengi Tekir, Kahverengi Yamalı Tekir, Kestane Renkli Tekir Kedi gibi 50’ye yakın renge göre adlandırılmış tekir kedi türü bulunmaktadır. Tekir kedilerin vücut yapısı orta büyüklüktedir. Ortalama kiloları ise 2 ile 8 kg arasında değişmektedir.

Tekir Kedi Karakteri

Tekir kediler diğer kediler gibi günde en az 16 saat uyumaktadır. Geri kalan vakitlerinde kedi oyuncaklarıyla oynamaya bayılırlar. Hatta siz oynamayı hiç bırakmazsanız onlar da bırakmazlar. Kedi sahiplenmek istenildiğinde kedi ile fazla ilgilenemeyecekse tekir kedi önermemekteyiz. Yavruyken evcilleştirilmeniz, eğitim alma konusunda da işinizi kolaylaştırır. Tekir kediler eve oldukça kolay adapte olabilen bir türdür. Genellikle evde yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Tekir kediler diğer kedilere oranla daha hareketli ve enerjik bir karakter yapısına sahiptir.  

Tekir Kedi Bakımı

Tekir kedilerde uzun ve kısa tüylü tüyler olduğundan dolayı kısa tüylü tekir kedileri fazla taranma gibi bir bakım istemeyebilir. Haftada bir kedi tarağı ile taranmak yeterli olacaktır. Uzun tüylüler için daha fazla tüy bakımı gerekebilir. Yani düzenli olarak haftada iki kere tüy bakımı yapmanız gerekecektir. Tekir kediler, melez olmalarının etkisiyle diğer kedilerden daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dışarıdan veya başka kedilerden hastalık kapma oranları diğerlerine göre daha  azdır. Fakat bu demek değildir ki Tekir kediler hiç hastalanmazlar. Yine Tekir cinsinde de kulak ve göz çevresini haftada bir iki kere kontrol etmelisiniz. Hafif ıslak, nemli bir bez yardımı ile temizlenmelidir. Dilerseniz evcil hayvanlar için üretilmiş olan ıslak mendilleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca kum kabının da düzenli olarak temizliğine özen gösterilmelidir. En azından gün aşırı kedi kum küreğiyle, kumdaki pislikler toplanmalıdır.

Tekir Kedilerin Beslenmesi

Diğer kediler gibi tekir kedileri de kuru kedi mamasıyla beslemenizi öneririz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey kedinizin yaşıdır. Kediniz 1 yaşından küçükse yavru kedi olarak adlandırılır ve yavru kedi mamasıyla beslemeniz gerekmektedir. 1 ile 7 yaş arasında ise yetişkin kedi olarak adlandırılır ve yetişkin kedi mamasıyla beslenmelidir. 7 yaşından büyükse de yaşlı kedi mamasıyla beslenmelidir. Bu tür kategoriler kedilerin ihtiyaçlarına göre ayrılmıştır. Ağız ve çene yapıları, ihtiyaçları olan mineraller ve vitaminler, diğer beslenme değerleri gibi birçok etken göz önüne alınarak yapılmıştır. Ayrıca kediniz kısırlaştırma gibi bir takım operasyonlar geçirmişse de, kısır kedi maması gibi daha özel içeriklere sahip olan mamalardan kullanmanız gerekmektedir.