Sfenks Kedisi ve Genel Özellikleri

693
Sfenks-Kedisi

Sfenks kedisi tüysüz vücut yapıları ile oldukça popüler kedi ırklarından biridir. Her ne kadar bazı insanlar bu tüysüz kediden korksa da, sfenksler kediseverlerin çoğu tarafından beğenilen ve sevimli bulunan bir canlıdır.

Görünüşlerinin yanı sıra oyuncu karakteriyle de ön plana çıkmaktadırlar.

Sfenks Kedisi İlk Nerede Ortaya Çıkmıştır?

Sfenks kedi ırkı ilk olarak 1966 yılında bir kedi fuarında ortaya çıkmıştır. Aslında doğduklarında köpeklerdeki kıla benzer tüyler bulunmaktadır. Büyüdükçe tüyleri dökülmeye başlar. Bu ırkta genetik deformasyon olduğundan hastalıklara daha açıktır ve diğer kedi ırklarına göre ömürleri kısadır. Tüysüz vücutları ve genetik özellikleri yüzünden sokakta yaşamaya uygun değildirler. Bu kedilerin en önemli ihtiyacı sıcak iklim ve sıcak bir yuvadır.

Sfenks Kedisi Özellikleri

Sfenks kedilerinin gözleri diğer ırklara göre daha büyüktür. Ömürleri ise 13 yıl ile 15 yıl arasında değişmektedir. Ağırlıkları 3,5 kg ile 7 kg arasında değişebilmektedir. Sağlıklı bir sfenks kedisi insanlarla çok iyi anlaştığından dolayı terapi kedileri olarak da adlandırılır.

Sfenks kedisi ilgi çekmeyi seven kedi ırklarındandır. Girdikleri her ortamda insanların ilgisini çekmek isterler. Bunu yapmak için atletik vücut yapılarını ve duygusal yanlarını kullanırlar. Yapılan bir takım araştırmalara göre insanlarla anlaşan en iyi kedi türü olarak düşünülmektedir. Meraklı ve enerjik karaktere sahip olan bu ırk ilgi görmediğinde ortamdaki yüksek yerlere çıkma gibi davranışlarda bulunur, bazen de gezintiye çıkarlar.

Sfenksler diğer hayvan türleri ve kedilerle de iyi anlaşır. Hatta evdeki canlılara oldukça merhametli yaklaşırlar. Birlikte zaman geçirmek ve oyun oynamak isterler. Kedi oyuncakları ile doyasıya oynayabilirsiniz. Çocuklarla da arasının iyi olması sebebiyle aileler için ideal bir kedi ırkıdır.

Sfenks Kedisi Bakımı

Sfenks kedileri tüysüz olduğundan dolayı tüy bakımına gerek duymasa da deri bakımına ihtiyaç duyarlar. Sürekli olarak derilerini nemli tutmak gerekir. Aksi halde bir takım kedi cilt ve deri hastalıklarına yakalanabilir. Tüm bunların yanı sıra vücut yağları evin içine bulaşmasın diye de düzenli olarak kedi banyosu yaptırılmalıdır. Küçük yaşlarda edindikleri alışkanlıkla yetişkinlik dönemlerinde de banyoya kendileri giderek temizlenmek isteyeceklerdir.

Kedilerde görülen diş ve diş eti hastalıkları sfenk kedi ırkında da görülür. Haftada bir kez ağız bakımları yapılmalıdır. Göz kenarları ve kulak içleri de düzenli olarak temizlenmelidir. Kulak temizliğinde ise asla kulak çubukları kullanılmamalıdır.