Sarı Prenses Balıklarında Üreme

841
Sari-Prenses-Baliklarinda-Ureme

Sarı prenses balıklarında çiftleşmeye hazır olan dişi ve erkek birbirine kur yapmaya başlar. Dişi sarı prenses balığı bir yumurta bırakır ve erkek olan o yumurtayı döller

Daha sonra dişi bu yumurtayı ağzına alır. Bu işlem yumurtlama boyunca sürer. Yumurtlama işlemi bittiğinde dişi balık 15 ile 21 gün ağzında yumurtayı kuluçka eder.

Dişi sarı prenses erkekten büyük olduğunda veya çiftleşme zamanı titreyebilir. Yine dişi balık erkekten büyükse erkeği kovalayabilir. Üreme zamanları dişilerin karınları hafif şiş olur ve bu dönemde tüpçük çıkarırlar. İki dişi sarı prenses balığı birbirini kovalayabilir. Hatta ağız ağza kavga edebilir ve birbirine karşı üstünlük kurma yarışına girebilirler. Strese girdiklerinde çok fazla olmasa da renklerinde hafif kararma görülebilir. Erkek sarı prenses balıklarının çiftleşme döneminde ağız kısmı siyah renge döner ve çiftleşecekleri dönemde yuva kazarlar. Dişinin önünde titreme hareketleri sergileyerek yuvaya çekmeye çalışırlar.

Sarı Prenses Balıklarında Çiftleşme

Erkek balıklarda ana yüzgeçte bulunan benekler dişilerin ağzındaki yumurtaların döllenmesine yardımcı olur. Dişi ise erkekteki beneği yumurta zannederek almaya çalışırken erkek spermlerini dişinin ağzındaki yumurtalara bırakır. Böylece yumurtalar ağızda döllenir. Bu benekler dişi sarı prenses balıklarında da olabilir. Ancak erkeklerde olanlara göre daha az sayıda olur. Bazen hiç bulunmayabilir bile.

Dişiler yumurtaları ağzına aldığında genelde yem yemez. Balıktan daha fazla yavru almak isterseniz ve dişi balığı aç bırakmak istemiyorsanız 12-13 olduğunda kusturunuz. Yavrularını kendisinin bırakmasını izlemek istiyorsanız da boş bir küçük akvaryuma alıp 20-25 gün bekleyiniz. Doğum sonrasında ana su tankını büyük ve saklanacak bol yer varsa yavru sarı prenses balıklarını ayırmayabilirsiniz. Ama balık sayısı hali hazırda fazlaysa ayırmanızda yarar vardır.

Sarı prenses balıkları strese girdiklerinde yumurtalarını tükürebilir veya yutabilir. Eğer yumurtalarını yutarsa yapacak bir şey yoktur. Dişi balıktan daha fazla yavru almak için akvaryumdaki erkek sayısını az tutun. Yani beş dişiye bir erkek düşecek şekilde ayarlamaya çalışın.

Balıkların renginin daha canlı ve güzel gözükmesi için haşlanmış havuç ve az haşlanmış ıspanak verebilirsiniz. Üremeleri için ise boyları değil, yaşları önemlidir. 8 aylık olduktan sonra yavru vermeye başlarlar. Anne balığın boyu ister 5 cm olsun, isterse 8-10 cm aralığında yine de yavru alabilirsiniz.