Nesli Tükenme Tehlikesindeki Gece Papağanları Karanlıkta Zor Görüyor

278
papagan

Kakapo veya bilimsel adıyla Strigops habroptilus olarak bilinen gece papağanları hakkında ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki gece papağanları, karanlıkta görme konusunda pek de iyi değilmiş.

Uzmanlar gece papağanlarının görüş yeteneklerinin daha iyi anlaşılmasıyla koruma alanlarının daha iyi dizayn edilmesinin gerekebileceği belirtiyor.

Avustralya’nın Queensland eyaletinde yol kenarında ölü bir gece papağanının bulunması, kuş türünün aslında karanlıkta görme konusunda zorluk yaşıyor olabileceğine işaret ediyor. Gece papağanı dünyadaki gececi iki papağan türünden biri. Türün nesli tükenmek üzere ve çok sayıda gece papağanı Avustralya’nın ücra köşelerinde yaşıyor.

Independent Türkçe’nin The Guardian’a dayandırdığı haberde, bilim insanları 1990’da Queensland’in batısında Boulia yakınındaki yol kenarında mumyalanmış bir kuş cesedi keşfetmişti. Verilerin doğrulanması 23 yıl sürmüştü.

Kafatası sağlam bu kuş, hayatta kalma mücadelesi veren türe dair hayati ipuçları sağlamıştı.

Üç boyutlu çizim makinesi kullanan bilim insanları gece papağanının görüşünü inceledi ve görme yeteneğine dair sorun keşfetti.

Flinders Üniversitesi’nden Vera Weisbecker, “Gece papağanının, daha küçük görme sinirleriyle birlikte diğer papağanlarla benzer göz ölçülerine sahip olduğunu saptadık” dedi ve ekledi:

Ayrıca beyindeki görme işleminin gerçekleştiği bölgelerdeki optik lobları daha küçük. Bu gece papağanlarının karanlıkta çok iyi göremediğine işaret ediyor olabilir. Görüşü muhtemelen hassastı fakat düşük çözünürlükteydi. Bu da nesneleri ayırmada iyi olmayabileceğini gösteriyor.