Köpeklere Kemik Vermek Doğru Mu?

508
Kopeklere-Kemik-Vermek-Dogru-Mu

Çocukluğumuzdan bugüne kadar köpeklere kemik verildiğine defalarca kez şahit olmuşuzdur ancak köpeklere kemik vermek yanlıştır. Çünkü kemikler köpeğin yaralanmasına sebep olur.

İsterseniz gelin kemiklerin köpeklerde yarattığı sorunlara birlikte bakalım.

Köpeklerde Diş Kırıkları

Köpekler kemik yerken dişlerini kırılabilir. Köpeklerde görülen diş kırıkları ölümcül sonuçlar yaratmasa da uzun süren veteriner hekim çalışması gerektirir. Düzeltilmediği taktirde ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca köpeğinizin iştahı kaçabilir, beslenme sorunlarına da neden olabilir.

Köpeklerde Ağız İçi ve Dil Yaralanmaları

Kemiklerin sivri yerleri köpeklerde ağız içi ve dil yaralanmalarına neden olabilir. Bazen bu durumu farketmeyebilirsiniz. Köpeğiniz hiç yemek yiyemeyecek bir hale gelebilir. Ağız içi ve dil yaralanmaları oldukça acı veren bir durumdur. İlerleyen günlerde diş etlerinde iltihaplanma görülebilir ve tedavi edilmediği taktirde diş çekilmesine sebep olabilir.

Köpeklere kemik vermek öyle yanlış bir davranıştır ki, kimi zaman kemiğin dil altından girip çeneden çıkması gibi vakalarla bile karşılaşılabilmektedir. Hatta bu vakalar ekstrem değil, oldukça sık rastlanan vakalardır. Çünkü dilin altındaki bölge çene altına kadar kemiksizdir. Dolayısıyla bu tür yaralanmalara köpeğin ağız yapısı müsaittir. Zamanında veteriner hekim tarafından müdahale yapılırsa ölümcül olmayabilir ancak bu tür yaralanmadan sonra köpeğiniz kendi kendine çıkartmaya kalkarsa yaranın daha da büyümesine neden olur. Bu sebeple sizin fark etmiş olmanız ve hemen veterinere götürmeniz önemlidir.

Köpeklerde Kemiğin Yemek ve Nefes Borusuna Takılması

Kemiğin yemek borusuna takılması da sık karşılaşılan vakalardandır. Özellikle tavuk kemikleri kırıldığında jilet kadar keskin olur. Bu da yemek borusuna takılma, saplanma ve kesiklere yol açabilir. Yemek borusundan kemiği operasyonla çıkarmak oldukça zordur ve operasyondan sonraki süreçte köpeğinizin beslenmesi daha da zorlu bir hal alacaktır. Kemiğin nefes borusuna kaçması genelde çok kırılmış veya çok küçük parçalara ayrılmış kemiklerden kaynaklanır. Çünkü köpeğiniz kemik yerken farkında olmadan bu parçayı nefes borusuna çekebilir. Kemik parçası nefes borusuna ilk kaçtığında saplanması bile öksürüğe yol açacağından öksürük sonrası saplanma meydana gelir. Bu tür vakalar çok acil bir durumdur ve vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmek gerekir.

Kemik Parçasının Köpeğin Midesine Saplanması

Köpeklerin yediği kemik parçası sorunsuz bir şekilde midelerine kadar gelse de tehlike devam eder. Mide sert hareketli bir organ ve keskin bir kemiğin saplanması kolaydır. Köpeğin cerrahisi ya da üst gastrointestinal sistem endoskopisi gerekir. Hafif durumlarda cerrahi işlem gerekmese bile veteriner hekim uzun bir tüp kullanarak kemiğin boyutuna bağlı olarak, entegre kamera ve kapma araçlarıyla sıkışmış kemiği mideden almaya çalışır.

Kemiğin Köpeğin Bağırsağına Takılması

Eğer köpeğinizin yediği kemik bağırsağa takıldıysa orada bir operasyon gerektirir. Hem bağırsağı tıkayan hem de bağırsağın kesildiğinde yaralanma sonucu köpeğinizde kabızlıklar meydana gelir. Kesinlikle bu tür vakalarda da vakit kaybetmeden veterinere gidilmedilir. Veteriner hekim köpeğinizi açık ameliyata alacaktır. Bağırsağın kesilmesinden sonra 3 saat içinde köpeğiniz operasyon geçirdiyse yaşama şansı daha yüksek olacaktır.

Köpeğin kemik yemesi sonucu bağırsaktan şiddetli kanama gelirse çok daha zor bir operasyon olabilir. Oldukça uğraş vericidir.

Peritonitis

Bu vaka en tehlikeli ve en ölümcül olandır. Kemiğin mideden ya da bağırsaktan delik açması sebebiyle içeriğin karı boşluğuna ve karın boşluğu zarına bulaşmasıyla çok hızlı bir şekilde bakterilerin üremesidir. Peritonis çok hızlı geliştiğinden operasyon tek ve son çaredir. Köpeğinizin yaşama şansı oldukça düşüktür.