Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

425
kopeklerde komutlar

Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi. Köpeklere Hayır, İzle, Dur, Otur, Bekle Gibi Komutların Verilmesi Hakkında Hayatınızı Kolaylaştıracak Bilgiler.

Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

Genellikle köpeklerimiz ev içinde bizleri dinlemekte zorluk çekmezler. Ancak dışarı çıktığınızda tamamen farklı bir karaktere bürünerek çevre şartlarından da etkilenerek neredeyse sizi hiç dinlemeyip oldukça zorlarlar. Temel itaat eğitimi bu sıkıntılı durumun ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi köpeğe verilen itaat eğitimlerinin ilk aşaması ve en önemli olanıdır. Temel itaat eğitimini başarı ile tamamlamayan bir köpeğin diğer eğitimleri alması ya da başarılı olması beklenemez. Bu eğitim sayesinde köpekle birlikte yaşam hayat standardınızı da bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Irkı ne olursa olsun her köpeğin zamanı geldiğinde temel itaat eğitimini almasını tavsiye ediyoruz. Köpeğiniz 6 – 9 ay aralığında iken temel itaat eğitimi alabilir. Çünkü köpeğinizin yaşı ilerledikçe kas yapısı güçlenecek ve karakteri oturmaya başladığı için eğitim alması zorlaşmaktadır. Ancak bu durum eğitim almayacağı anlamına da gelmemektedir.

Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Komutları

Temel itaat eğitiminde otur, yat, bekle, dur, takip ve hayır komutları öğretilmektedir.

HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu  sahibinin sesi ve hareketlerinden anlar. Köpeğinize yaptığı şeyin hata olduğunu anlatan komuttur. Hayır komutunu alan köpeğiniz yaptığının hata olduğunu anlayarak yapmakta olduğu şeyi bırakması gerekir. Bu komutu sadece köpeğiniz hata yaptıktan sonra değil hata yapacağını hissettiğiniz an bunu engellemek için de kullanabilirsiniz. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.

İZLE KOMUTU: Genellikle küçük yaştan itibaren köpekler dışarıya çıktıklarında sahiplerini takip ederler. Bu tür alışkanlığı olan köpeklerin eğitimleri daha rahat olur. Yürüyüş esnasında köpeğin başı sizin diz hizanız da olmalıdır. Köpeğin tasmasını takarak sol tarafınıza alın ve yürüyüşe başlayın. Köpeğinizin adını ve izle komutunu birlikte söyleyin. Yürüyüş esnasında bu komutu sürekli tekrarlayarak alışmasını sağlayın. Köpek istenmeyen bir harekette bulunuyorsa tasmasını çekerek hayır komutu yanında izle komutunu tekrarlayın. Komutlarınıza uygun hareketler yaptığında ödüllendirin. Bu tasmalı eğitimde başarı sağlandıktan sonra ara sıra tasmayı farkettirmeden açarak izle komutuna alıştırın.

 OTUR: Yavru köpeklere yemek verirken oturmaları sağlanarak komuta alıştırılırlar. Kimi yavru köpekler yemeğin hazırlanması esnasında sessiz sakin bir şekilde oturarak yemeği beklerler. Bu durumda köpeğin adı söylenerek dikkati çekilir ardından otur komutu tekrarlanarak köpeğin bu komuta alışması sağlanır. Köpeğin yaşı ilerlediyse sözlü komutun yanında fiziki yaptırım da gerekebilir. Böyle bir durumda sağ el ile tasmayı yukarıya doğru çekip köpeğin kalça kısmını sol elle bastırıp köpeğin oturmasını sağlayın. Daha sonra normal yürüyüş sırasında dur komutundan sonra avuç içi yere doğru köpeğin görebileceği bir şekilde tutularak komut verin. Köpeğiniz tam olarak oturmaya başladığında, ona yardımcı olan el hareketinizi devreden çıkarıp yalnızca komut ile oturmasını sağlayın.

DUR:Yavru köpeklerin bu eğitimi almaları için en etkin yol karşıdan avuç içinin köpeğe dönük olarak dur komutunun tekrarlanmasıdır. Kimi köpek bu komutu anlamayarak size doğru hareket eder. Bunu engellemek amacıyla işaret parmağı gösterilerek hayır komutu ile birlikte dur komutu verilir. Serbest olarak bu komuta alıştırmak için köpek durduktan sonra avuç içi köpeğe doğru dönük olarak ve komut tekrarlanarak köpekten bir iki adım uzaklaşılır ve geri dönülür. Köpek hareket etmezse ödüllendilirilir. Bu durumda köpek ilerlemek isterse hayır ve dur komutu tekrarlanarak köpeğin durması sağlanır. Daha sonra köpeğe doğru dönük olarak sağ elin avuç içi köpeğe doğru uzatılır ve dur komutu verilirek köpekten uzaklaşılır. Dikkat edilmesi gereken bir konu, bu mesafenin yavaş yavaş açılması ve her defasında geri gelinmesidir.

BEKLE: Bu komutun temelini daha önce anlattığımız dur komutu oluşturur. Dur komutunu verdikten sonra  köpeğe doğru dönün dur komutu işaretini vererek bekle komutunu verin.  Köpekten yavaş yavaş uzaklaşın. Eğer komutunuza uyduysa ödüllendirin. Bu eğitimde en önemli nokta, bekle komutunda köpekten uzaklaşıldığında, köpeğe seslenerek çağırılmamalıdır. Her zaman köpeğin yanına geri dönülmelidir. Böylece köpek sahibinin onu terk ettiği yerde beklemeye alışır. Aksi taktirde köpek belirli bir süre bekledikten sonra sahibinin peşinden gitmek ister. Bu yöntemle her zaman sahibinin geri geleceği düşüncesi köpeğe kazandırılır. Bu bekleme süresi köpeklere göre değişir. Otur bekle komutu ile köpeğinizin kısa süreli beklemelerde sizin vereceğiniz diğer bir komuta kadar sakin bir şekilde oturarak beklemesini sağlarsınız. Dışarıdan gelebilecek her türlü harekete rağmen köpeğiniz sakin bir şekilde oturup sizi bekleyecektir. Kısa süreli beklemelerde rahatlıkla kullanabileceğiniz ve dışarıda keyifle dolaşmanızı sağlayacak temel itaat komutlarından biridir.