Kediler için en ideal besin kuru kedi maması olsa da, kediler insanların tükettiği pek çok gıdayı tüketebilirler. Farklı lezzetlerden de keyif alırlar.
Her ne kadar bu lezzetleri yemek keyifli olsa da bazen bunlar onların sağlığı için zararlı olabilir. Hatta kimi zaman ölüme dahi sebep olabilir.
Kedilerin beslenmesindeki en önemli nokta tükettikleri gıdadaki protein ve karbonhidrat oranıdır. Buna ek olarak tükettikleri mamanın içeriği yaşa göre, sağlık durumuna ve cinsiyetine göre de değişiklik gösterebilir. Bu sebeple kedilerin beslenmesi beslenmesi oldukça önemsenmesi gereken bir konudur.
Kedinizin beslenmesine gerekli özeni göstermediğinizde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bunlardan en çok rastlananı kedilerde ishaldir. Kedilerde ishal genelde tükettiği gıdalarla alakalıdır. Yine de başka etkenler de buna sebebiyet verebilir.
Kediler Neden İshal Olur?
Kedilerin ishal olmasının arkasında birçok neden olabilir. Bu nedenlerin arasında beslenme problemleri başı çeker. Özellikle sokak kedileri düzenli beslenemediği için sık sık ishale yakalanabilir.
Evde beslenen kediler ise diğer kedilere göre daha temiz ve düzenli bir beslenme imkanı bulsa da zaman zaman ishal olabilir. Alışkın olunmayan kedi maması veya içeriği kaliteli olmayan bir mama ishal ve kusmaya sebebiyet verebilir. Eğer kedinizde mama değişikliğine gitmek istiyorsanız, aniden değil bir geçiş dönemiyle bunu gerçekleştirmelisiniz. Bunun yanı sıra evcil hayvanınıza çiğ et verdiğinizde de ishal olabilir.
Kedilerde İshale Yol Açan Diğer Faktörler
Bozulmuş gıdalara kedilerde ishale yol açabilecek faktörlerden en sık görülenidir. Kedi mamasının tarihinin geçmesi veya bozuk olması ishale neden olabilir. Ayrıca saklama koşulları da oldukça önem arz etmektedir.
Stres de birçok hastalığına neden olabilir. Kedinizin psikolojisine zarar veren bir durum ishali tetikleyen bir unsurdur. Bu yüzden onlarda oluşabilecek stresin de önüne geçmek gerekir.
Gıda intoleransı ise vücudun bir takım gıdalara karşı değişik reaksiyon göstermesine denir. Yani bir gıdaya karşı alerjinin görülmesidir. Bu alerji bazen ishal olarak da görülebilir.
Kedinizde iç parazitler bulunuyorsa sık sık ishal görülebilir. Bu parazitlerden bazıları sudan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kedinize su verirken temiz ve taze su vermelisiniz. Evinizde başka bir kedi daha varsa bulaştırma olasılığı da yüksektir. Veteriner hekime götürülerek tedavi edilmelidir.
Kolit de kedilerde ishale neden olabilir. Bu hastalık kalın bağırsakta görülür ve kalın bağırsak yangısı olarak da adlandırılır. Kolit dışkıda mukus olmasına sebep olur.
Kanser de mide ve bağırsakta görülen tümörle birlikte ishale yol açan diğer bir unsurdur. Diğer organlarda da kanserli hücrelerin olması ishale yol açabilir. Bunun önüne geçmek için veteriner hekim önleyici tedavi programı planlayacaktır.
Kedilerde ortaya çıkan herhangi bir bakteriyel enfeksiyon ishale yol açabilir.
Kediniz herhangi bir hastalıktan dolayı ilaç kullanıyorsa bu ilacın yan etkisi de ishale neden olabilir.
Kedilerde İshal Belirtileri
Kedilerin ishali her ne kadar dışkılarından anlaşılıyor olsa da kedinizde görülen bazı durumlarda önceden fark edilebilir. Bu durumlar şu şekilde olabilir.
Kedilerde Şişkinlik
Eğer evcil hayvanınızda bir şişkinlik varsa ishal olma ihtimali yüksektir. Kedi maması yedikten sonra bir şişkinlik varsa bu durum normaldir. Fakat sıradan bir şişkinlik varsa bu durumda ishalden şüphelenilmesi gerekir.
Kedi Dışkı Rengi
Evcil hayvanınızın dışkı rengi her zamanki renginden koyu ve cıvık renkte ise ishal görülebilir. Kedi dışkısının koyu renkli olması mide ya da bağırsakta kanama olduğunun da belirtisi olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekime gitmenizi öneririz.
Kedilerde Halsizlik, İştahsızlık ve Kilo Kaybı
Kediler ishal olduğunda su kaybı görülür, yani bu durum dehidrasyon olarak adlandırılır. Sonrasında kediniz halsiz olabilir. Bu dönemde normal zamandan daha fazla kedi maması tüketecektir veya hiç iştahı olmayacak ve mama yemeyecektir. Dolayısıyla beslenmesinde kayıp, kilo kaybına neden olacaktır.
Kedilerde Ateş
Kedilerde ishal belirtilerinin en önemli göstergelerinden biri de yüksek ateştir. Ateşi yükselen bir kedi baygın ve halsiz düşmüş olabilir, kesik kesik nefes alabilir, titreme görülebilir.
Kedinin Başka Yere Dışkılaması
Evcil hayvanınız ishal olduğunda istemeden kum kabı dışına dışkısını yapabilir. Bunun sebebi ishal olduğunda dışkılamanın sıklığının artmasından da kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda kediniz kum kabına gidecek kadar enerji kendisinde bulamayabilir ve dışkısını kabın dışında bir yere yapabilir.
Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Olur?
İshal olan kediye 12 ile 24 saat kadar besin takviyesi yapılmamalıdır. Kedinizin ishali 24 saatten uzun sürerse ve hala kesilmiyorsa veteriner hekime danışmanızı öneririz. Özellikle 1 yaşından küçük kedilerin ve 10 yaşından büyük kedilerin hayati riski bulunmaktadır. Veteriner hekime götürürken taze dışkı örneği götürmenizde yarar vardır.
Kediler ishal olduğunda su kaybettiklerinden dolayı ulaşabilecekleri yere temiz ve taze su koymalısınız. Veteriner hekimine danışarak 1 litre suya, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker ekleyip karıştırdıktan sonra kedinize verebilirsiniz. Bunun haricinde veteriner hekiminiz kediniz için özel bir diyet programı oluşturabilir. Kedinizde olağan dışı ne varsa bir ilaç kullanmadan önce veteriner hekiminize danışın. Eğer kedinizde de 24 saatten az bir ishal söz konusuysa hiç endişelenmenize gerek yoktur. Kedinizin beslenmesi için muhakkak pakette satılan ve kaliteli kedi maması çeşitlerinden kullanın.