Kediler İçin Aşı Takvimi ve Takip İpuçları

478
Kediler İçin Aşı Takvimi ve Takip İpuçları

Evinize ne zamandır almak istediğiniz yavru kediyi aldınız. Artık bir pisi ebeveynisniz. Evinize bir can dost aldığınız andan itibaren sorumluluklarınız başlar. Onun beslenmesi, tuvaleti ve sağlığı her şey size bağlıdır. Şirin pisiciği evlat edindikten sonra yapmanız gereken en önemli şey yavru kedinizle birlikte veteriner hekiminizi ziyaret etmek olmalıdır.

 Şirin pisiciğiniz eğer henüz yavruysa hiçbir hastalığa karşı bağışıklığı bulunmadığından aşılanması gerekir. Eğer yetişkin bir kediyse bazı tehlikeli kedi hastalıklarından korunması için her yıl tekrarlanması gereken bir dizi aşısı bulunur. Yapmanız gereken tek şey veteriner hekiminizin oluşturduğu kediler için aşı takvimi çizelgesini takip etmek ve aksatmadan şirin pisiciği veteriner hekiminize götürmenizdir. Kedilerin olması gereken aşılar hakkında bilginiz yoksa bu sayfada kedi aşı takvimi hakkında her şeyi bulabilirsiniz.

Şirin Pisi Henüz Bir Bebekse

Eğer, bir yavru kediyi evlat edindiyseniz ilk işiniz onu veteriner hekiminize götürmek olmalıdır. Veteriner hekiminiz şirin pisiyi sağlık kontrolünden geçirdikten sonra onun için bir yavru kedi aşı takvimi düzenleyecektir. Pisiler tıpkı köpekler gibi 6 haftalık olduklarında aşılanmaya başlar. Bebek pisi anne sütünden aldığı bağışıklık hücrelerini 45 güne kadar muhafaza eder. 45 günlükten itibaren veteriner hekiminiz tarafından aşılama ile bebek pisinizin vücudunda bağışıklık oluşturulur. Gelelim bebek pisinizin aşı programına …

Bebek Pisinizin Aşı Programı Nasıl İlerler?

Bebek pisiniz 6 haftalık olduktan sonra veteriner hekiminiz pisiciğe ilk olarak iç parazit aşısı/tedavisi ile birlikte dış parazit tedavisi uygular. 6 haftalıkken Karma Aşı-1 uygulayacağı ilk aşıdır. Bebek  pisiniz 9 haftalık olduğunda Karma Aşı -2 uygulanması gerekir. Veteriner hekiminizin bebek pisiye uyguladığı kedi karma aşısı şirin pisinizi Feline Panleukepenia, Feline Rhinotracheitis, Feline Calicivirus gibi hastalıklardan korur.

Feline Panleukepenia viral bir hastalıktır ve özellikle yavru kedilerde ölüme sebep olur. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalığın tek çaresi aşıdır. Ülkemizde çok yaygın olan Feline Rhinotracheitis çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çok tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Özellikle sokak kedilerinde görülen bu hastalıktan korunma yöntemi aşıdır.  Yavru kedinizi sokaktan sahiplendiyseniz yavru kedi aşı takvimi çizelgesine mutlaka uymanız gerekir. Diğer bulaşıcı hastalıklara göre biraz daha masum olan Feline Calicivirus ağız ülserine ve buna bağlı ağız kokusuna neden olur. Bulaşıcıdır. Bebek pisinize yaptıracağınız Karma Aşı sayesinde pisiniz bu hastalıklardan korunacaktır.

10. Haftaya da Aşıyla Girmelisiniz

Bebek pisinizin aşıları Karma Aşı ile sınırlı değil tabii ki. Şirin pisicik 10 haftalık olup çılgınca oyunlar oynarken onu yaptıracağınız Lösemi -1 aşısıyla kedi lösemisinden koruyabilirsiniz. Veteriner hekiminiz bebek pisiniz 11 haftalık olduğunda herhangi bir aşı uygulamaz ancak yavru kediniz 12 haftalık yani 3 aylık olduğunda Kuduz Aşısı’nı uygulayacaktır. 13 haftalık olan kediniz için Lösemi Aşısı -2 yapılır ve Lösemi Aşısı ilk yıl için biter. Yavru kediniz 16 haftalık yani 4 aylık olduğunda veteriner hekiminiz yavru kedinize kedi aşıları arasında en önemli aşılardan biri olan FIV Aşısı’nı uygular. FIV kediler için oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kedi AIDS’i olarak tanımlayabileceğimiz bir hastalıktır. İnsandaki AIDS’e benzer.

Şirin Pisicik Büyüdüğünde …

Yavru kediniz büyüyüp yetişkin bir kedi olduğunda her yıl 1 kez tekrarlamanız gereken aşılar bulunur. Yetişkin kedi aşı takvimi içinde Karma, Kuduz, ve  Lösemi Aşısı yer alır. Kediniz 1 yaşını geçtikten sonra bu aşıların  her yıl 1 kez tekrarlanması gerekir. Ayrıca, şirin pisiciğiniz dışarı çıksa da çıkmasa da her iki ayda 1 dış parazit uygulaması ve her 3 ayda 1 iç parazit uygulaması yaptırmalısınız.

Şirin Pisiciğe Kuduz Aşısı Yaptırmalı mı?

Kedilere Kuduz Aşısı uygulanması konusunda pek çok tartışma vardır ancak şirin pisiciğinize Kuduz Aşısı uygulatmanız gerekir. Kuduz hastalığının en önemli noktası hayvanlardan insanlara bulaşabilmesidir. Yani kuduz kediniz için bir tehlikeli  olduğu kadar siz kedi ebeveynleri için de tehlikelidir. Kedinizin Kuduz hastalığına yakalanabilmesi farklı bir hayvan tarafından ısırılması veya tırmalanması gerekir. Aynı şekilde Kuduz hastalığının size geçmesi de bu yolla olur. Bu nedenle şirin pisinizi Kuduz hastalığına karşı aşılatmanız gerekir. Ayrıca, Kuduz Aşısı’nın  yasal olarak tüm evcil hayvanlara yapılması zorunludur.

 “Benim pisim evden hiç çıkmıyor” Diyorsanız

Şirin pisiniz evden dışarı hiç çıkmasa da Kuduz Aşısı’nı yaptırmanız gereklidir. Şirin pisiniz evinize gelen bir konuğunuzu tırmalayabileceğini düşündünüz mü?  Konuğunuz her ihtimale karşı bir doktora gidecektir ve gittiği doktor şirin pisinizin sağlık karnesinde kayıtlı olan aşıları sorar. Eğer, şirin pisinizin sağlık karnesinde Kuduz Aşısı kayıtlı değilse bir kedi sahibi olarak başınız ağrıyabilir. Ayrıca, şirin pisiniz evden sizin isteğiniz dışında dışarı çıkabilir. Şirin pisinizin bu eylemini “evden kaçmak” olarak ta tanımlayabiliriz. Sokağa alışık olmayan şirin pisiniz kendisini sokak kedilerine karşı savunmak zorunda kalacaktır. Sokak kedilerinden Kuduz hastalığı geçebilir. Dolayısıyla şirin pisinize Kuduz Aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Şirin Pisiniz Evden Çıkmasa da İç Parazit Aşılarını Mutlaka Yaptırın

Kediler için aşı takvimi içerisinde en önemli aşılardan birisi de iç parazit uygulamasıdır. Pisiniz bir bebekse virüslere karşı savunmasız olduklarından parazitler onlar için tehlike oluşturur. Bu nedenle, veteriner hekiminiz oluşturduğu  yavru kedi aşı takvimi çizelgesini uygulamaya koymadan önce iç parazit aşılarını uygular. İç parazit aşısı yetişkin kediler için de oldukça önemlidir. Şirin pisiniz hiç sokağa çıkmasa bile eve sizin sokaktan getirdiğiniz mikroplar veya dışarıdan geldikten sonra elinizi yıkamadan onu sevmeniz bile şirin pisinizi hasta etmeye yeterlidir.

Şirin Pisinize İç Parazit Aşısı Yaptırmadığınızda Size Bulaşabilir

Şirin pisinizin beslenmesine ve aşılarına gereken özeni göstermediğinizde kedinizin bağırsaklarında iç parazit oluşur. Kediniz bağırsaklarında oluşan iç parazitleri dışkılama yoluyla atar. Bağırsaklarında iç paraziti olan kediniz yalanırken poposundaki parazit yumurtalarını tüylerine yayar. Şirin pisinizi severken parazit içeren tüyleri yuttuğunuzda akciğer veya karaciğerlerinizde kist oluşumu gözlenebilir. İç parazitler kist oluşumuna yol açabildiği gibi hamilelikte düşüğe bile yol açabilir. Eğer, şirin pisinizin iç parazit aşıları 3 ayda 1 düzenli olarak yaptırıyorsanız bu konuda paniğe kapılmanıza gerek yok! Çünkü enfeksiyon kapmamış olan şirin pisinizin tüylerini yutsanız bile size hiçbir şekilde zararı olmaz.

Şirin Pisinizin Aşı Takvimini Takip Etmek Zor Mu?

Şirin pisiniz ister yavru olsun ister yetişkin bir kedi olsun kedi aşı takvimi takibi oldukça kolaydır. Pisinizin aşı takibini birçok şekilde yapabilirsiniz ama yine de sağlık karnesinde veteriner hekiminizin yazdığı tarihleri atlamamanızda fayda var. Artık, pek çok veteriner kliniği evlat edindiğiniz can dostların aşı zamanı geldiğinde cep telefonunuza gönderdikleri mesajla sizi uyarıyor. Böylece, şirin pisinizin aşı takvimini kaçırmanız zorlaşıyor. Ayrıca, cep telefonunuza indirebileceğiniz pek çok pet uygulamasıyla şirin pisinizin aşı takvimini, beslenme programını ve daha birçok ihtiyacını takip edebilirsiniz. Bu mobil uygulamalar hem Android telefonlar hem de İOS telefonlar için geçerli. Kısacası şirin pisinizi sağlıklı bir şekilde büyütmek ve onunla zaman geçirmek oldukça kolay! Şirin pisinizle sağlıklı ve bol oyunlu günler…