Jaguar Hakkında İlginç Bilgiler , Bilinmeyenler

275
Jaguar Hakkında İlginç Bilgiler , Bilinmeyenler

Jaguarın bilimsel adı Panthera onca’dır.

Bir zamanlar jaguarlar ABD-Meksika sınırına kadar ulaşmalarına rağmen, ancak şimdi sadece ara sıra Teksas ve Arizona’da görülüyorlar. Çoğu jaguar Amazon nehir havzasında bulunur.

Jaguar ismi,Yerli Amerikalı dilinde  “bir sıçrayışla öldüren” anlamına gelen yaguar kelimesinden gelmektedir.

Kürkleri genellikle gül gibi şekillendiği için “rossette”(rozet) olarak  olarak adlandırılan lekeler siyah kahverengi veya turuncudur.

Jaguarlar tek başına yaşar ve topraklarını atıklarıyla veya ağaçları tırmıklayarak işaretler.

Vahşi doğada 12 ila 15 yıl arasında yaşayabilirler.Bu 20 yıla kadar da çıkabilir.

Yetişkin jaguarların kütlesi 45 ila 113 kilogram arasındadır.
Jaguar, kaplandan ve aslandan sonra kedigillerin en büyüğüdür ve Amerika’daki kedigillerin en büyüğüdür.
Jaguar sadece Amerika’da bulunur. Bunların aralığı Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatı batısında Arizona, Orta Amerika yoluyla Güney Amerika’daki Amazon Nehir Havzası ülkeleri ve güney Arjantin’e kadar uzanmaktadır.

Jaguar’ın tercih ettiği yaşam alanları yoğun yağmur ormanıdır, ancak diğer ormanlık alanlarda ve açık ovalarda da bulunurlar.

Jaguar, lekeli ceketiyle Asya ve Afrika’da bulunan leoparla en yakından benzer; ancak jaguar daha büyüktür ve lekeleri leopardan daha yığılmış bir yapıya sahiptir, ayrıca orta noktada küçük noktalar bulunan ancak daha büyük rozetlere (lekeler) sahiptir. . Jaguarların davranış alışkanlıkları bir kaplanın davranış alışkanlıklarına daha çok benzerlik gösterir.

Kaplan gibi, jaguarlar da suyun tadını çıkarıyor ve yüzme konusunda oldukça iyiler.

Jaguarlar yalnız avlanır ve yalnız yaşarlar, yalnızca çiftleşmek için bir araya gelirler.Dişilerin alanı 25-40 kilometre kare arasındayken,bu oran erkeklerde 2 katıdır.bir erkek kendi alanını (ve onun içindeki ikamet eden dişileri) diğer erkeklerden agresif bir şekilde korur.

Jaguarlar etçilldir. Geyik, domuz, capybara, tilki, balık, kurbağa ve hatta büyük anakonda yılanları gibi her büyüklükte 80’den fazla hayvanla beslenirler.

Jaguarın çok güçlü bir çenesi var, ısırığı bir aslanınkinden daha fazla kuvvet uyguluyor.

Erkek jaguarlar dişilerden yaklaşık% 10-20 daha büyüktür. Ortalama jaguarlar 56 – 96 kg arasındadır ve 1.2 – 1.95 metre boyundadır.

Maya ve Aztec gibi birçok antik Amerikan kültürü, mitolojisinde jaguar yer aldır.Ve çoğu zaman güç simgesi olarak görülür.

Arjantin’in ulusal ragbi takımı arması bir jaguar içeriyor. Bununla birlikte, tarihsel bir hatayla birlikte ekibin  takma adı  Los Pumas (pumalar).