Bugünlerde evlere daha fazla konuk olmaya başlayan, özellikle de çocuklar tarafından çok sevilen hamster’lar maalesef çok uzun ömürlü hayvanlar değildir. Bu sevimli minik kemirgenlerin yaşamları çok kısadır.
Uzmanlar bir evcil hayvana sahip olan ve onunla birlikte büyüyen çocukların, daha sevecen ve sorumluluk sahibi olduklarını ve daha kolay empati kurabildiklerini söylüyor. Evcil hayvanlar yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da yaşamlarını güzelleştiren canlılardır.
Hamster’lar evlerde en kolay bakılabilen evcil hayvanlardan biridir. Yaşamın bu kadar hızlı aktığı ve iş ve okul yaşamının insanların zamanının önemli bir kısmını çaldığı günümüzde zaten evcil hayvanlara bu kadar az zaman ayırabilirken, bir de onların kısa ömürlü olmaları üzücüdür.
Hamster’ların yaşam süreleri türlerine göre şu şekildedir:
- Suriye hamster’ları ortalama 12-13 yıl arası yaşarlar. Yani bir yaşını geçmeleri oldukça zor. En uzun yaşam süreleri 2 yıldır.
- Gonzales hamster’ları ise en fazla 1.5 yıl yaşar.
Burada verilen en fazla yaşam süreleri, elbette bu minik canlılara gösterilecek ihtimama bağlıdır. Düzgün şekilde beslendikleri, egzersiz yapmalarına imkan verildiği ve temiz ve hijyenik koşullarda bakıldığı takdirde hamster’lar taş çatlasa üç yıl yaşayabilirler. Bu da demektir ki hamster sahiplerinin, onlarla birlikte geçirebilecekleri süre çok kısadır.
Hamster’lar daha uzun süre yaşasın isteniyorsa, beslenmesinde ve bakımında dikkae edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Aşağıda bu püf noktaları sıralanmıştır:
- Yiyebileceğinden daha fazla yiyecek verilmemelidir. Zaten bu hayvanlar fazla yiyecekleri yanaklarının içindeki keselerde biriktirir ve bunları daha sonra çıkararak ya yer ya da başka bir yere saklar.
- Bu saklama huyları yüzünden hamster’lara, bozulabilecek türden, peynir veya elma gibi yiyecekler fazladan hiç verilmemelidir. Aksi halde çürümüş besinler zehirlenmelerine neden olabilir.
- Yağlı, acı ve tuzlu besinler, sağlıklı beslenmeleri için uygun değildir. Soğanlı ve turunçgiller türünden hiçbirşey verilmemelidir. Aksine yağsız peynir, yağsız yoğurt ve haşlanmış yumurta, onların sağlıklı beslenmesinde önemli gıdalardır.
- Enerji depolamaları açısından tuzsuz çekirdek, kabak çekirdeği, ceviz, fındık, fıstık ve leblebi verilmelidir.
- Çok egzersiz yapmaları sağlıklı yaşam için en önemli noktadır. Bu nedenle kafeslerine mutlaka bir çark konulmalıdır. Petshop’larda satılan bu çarklar, hamster’ların uzun süre koşmalarına imkan verir.
- Bu arada kafeslerinin en az iki katlı olması, onlara inip çıkma ve tırmanma imkanı verir. Bu da önemli bir egzersiz yöntemidir
- Tuhaf gelebilir ama, hamster’ların uzun ömürlü olması isteniyorsa, onları yıkamamak gerekiyor. Onlar zaten kendi temizliklerini kendileri yapar. Banyo sırasında sabun yutarlarsa bu onların ölümlerine neden olabilir.