En Kutsal Kedi : Birman Kedisi

582
En Kutsal Kedi : Birman Kedisi

Kutsal kedi olarak anılan Birman, Burma’da bulunan Budist tapınaklarına kadar giden bir tarihe dayanmaktadır. O dönemdeki rahipler ve pirinç yetiştiricileri bu cins kedilerin Ölüm Tanrısı ile konuştuğuna inanmaktaymış, bu sebeple Birman kedisi kutsal kedi olarak geçmektedir.

Rahipler yaptıkları her yolculukta yanlarında bir adet Birman kedisi taşımış. Birman kedisi türünün Avrupa’ya ve dünyaya yayılma hikayesi ise Burmalı diplomatların İngiliz ve Fransız subaylara bu cins kedileri hediye etmesi ile başlamıştır. Kısa sürede büyük popülarite kazanan bu tür, Fransa’da “Burma’nın Kutsal Kedileri” olarak tanınmaktadır. Oldukça kabarık ve uzun tüyleri, dolgun yanakları ve cam gibi gözleri ile Birman kedisi, kesinlikle kendine has bir tarza sahip! Bitmek bilmeyen enerjisi ve diğer kedilere nazaran duygusal yapısı ile bu cins onu sevebilecek bir aile için uygun bir tercih…

Birman Kedisi Özellikleri ve Vücut Yapısı

  • Kökeni: Myanmar
  • Karakteri: Duygusal, Enerjik, Uysal
  • Tüy Rengi: Krem, Gri, Kahverengi, Leylak
  • Gövde: Sert, Kalın Kaslı
  • Kürk Yapısı: Tüylü
  • Kuyruk: Tüylü, Kalın

Birman Karakteri ve Özellikleri

Birman kedisi var olan tüm özellikleri ile tam bir ev kedisidir. Bu uysallığının yanı sıra sahibiyle saatlerce konuşma özelliği vardır. Hiç durmadan insanlarla iletişime geçebilir ve bundan asla bıkmaz. İnsancıl bir tür olan bu kedi, neşeli ve sosyaldir. Sürekli olarak yeni kişilerle tanışmak ve onlarla oyun oynamak ister. Şirin görüntüsü ile kısa sürede en sevilen kedi ırkları arasında yerini alan Birman kedisi, aynı zamanda araştırmacı kişiliği ile de bilinmektedir. Bu ırk genel olarak sakin ve uysaldır. Ses tonu çok yumuşaktır. Sahibi ile sürekli olarak iletişim halinde olmayı sevdikleri için yanlarında ayrılmaz. Aynı zamanda kucakta olmaya bayılır. Pofuduk görünümlerine bir de hiç susmayan yapıları eklenince bu cins sahipleri ile ayrılmaz ikili olmaktadır. Yalnız kalmaktan hoşlanmadığı gibi sahibi ile adeta yapışık yaşamayı çok sever.

Birman Kedisi Bakımı

Birman kedisi bakımı oldukça meşakkatlidir. Bu cinsin bakımı için uzun saatler harcamanız gerekmektedir. Tüylerinin yapısı gereği sürekli taranma ihtiyacı duyan Birman cinsinin eğer tüyleri düzenli olarak taranmazsa kolaylıkla dolaşır ve topak haline gelerek canını acıtır. Ayrıca tüylerinin güzel görünümünü kısa sürede kaybedebilir. 3-4 günde bir tüyler taranmalı ve ölü tüyler deriden ayrılmalıdır. Özellikle ilkbahar aylarında tüy dökme mevsimi olduğu için tüyler daha sık taranmalıdır. Kedi tarak ve fırçaları işinizi kolaylaştıracaktır. Bu ırk banyo yapmaktan hoşlandığı için ara sıra ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. Her 15 günde 1 olmak üzere tırnakları kesilirse, Birman cinsinin bakımları tamamlanmış olur.

Birman Vücut Yapısı

Orta uzunlukta ve yuvarlak hatlarda kulaklara sahip olan Birman, özellikle cam gibi gözleri dikkat çeker. Yuvarlak ve geniş bir kafa yapısı vardır. Dolgun yanakları yüzünde sevimli bir görünüm sağlar. Burnu yuvarlak, çenesi ise oldukça güçlüdür. Yuvarlak gözlerinin dış kısımları yukarı doğru bakmaktadır. Vücudu iyi gelişmiş ve yapılıdır. Kuyruğu bedeni ile orantılı bir boyuttadır. Geniş ve yuvarlak boyutlarda patileri vardır. Bacakları orta boy ve kalındır. Tüyleri çok uzun ve yumuşaktır. Boynunun etrafında yakaya benzer tüyleri vardır. Karın bölgesinde yer alan tüyleri hafif dalgalı yapıdadır. Tüyleri genellikle krem, kahverengi ve leylak, gözleri ise mavi renktir. Yavru kedi olan Birman, beyaz olabilir.

Birman Çocuklar ve Hayvanlarla İletişim

Sosyal ve uysal yapısı sayesinde diğer hayvanlar ile olumlu bir iletişim kuran Birman kedisi, aynı zamanda son derece insancıldır. Miyavlayarak sürekli olarak insanlar ile iletişim kurmaya çalışırlar. Çocuklar ile pozitif bir enerjileri vardır. Duygusal bir yapıda oldukları için insanlara ve bilakis çocuklara sıkı sıkıya bağlanırlar. Enerjik bir ruh haline sahip olduklarından dolayı çocuklar ile oyun oynamak hoşlarına gidecektir. Bunun yanı sıra köpeklerle son derece iyi anlaşır.

Birman Sağlık Durumu

Birman kedisinin sağlık durumunun iyi olması için öncelikle tüylerinin bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Oldukça uzun tüylere sahip olduğu için bu tüyler yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Hareketli bir kedi olduğu için kolay kilo almaz. Gerek duydukları bakım ve kontroller sağlandığı müddetçe kolay hasta olmaz. Yatkın olduğu hastalıklar arasında gözlerde tüy oluşumu, kalıtsal hipotrikoz, sponjiyöz dejenerasyon, titreme, mide hastalıkları bulunmaktadır. Sağlıklı bir Birman kedisi 12-15 yıl aralığında yaşayabilir.

Birman Kedisi Eğitilebilir mi?

Birman ırkı oldukça araştırmacı ve meraklı yapıdadır. Sürekli olarak sahibini takip etse de eğitime pek sıcak bakmaz. Sosyal bir kedi olduğu için zamanının çoğunu sahibi ile konuşarak geçirmeyi sever. Pek de yaramaz olmayan bu ırk eğitime fazla ihtiyaç duymadığı için sorun çıkarmaz.