Çekirge

333
Çekirge

Çekirge, düz kanatlı böcekler familyasında yaşayan bir eklembacaklı böcektir. Soğuk iklim olmayan her habitatta görülebilmektedir. Bu böcekler, sürüler halinde yaşar ve en çok Akdeniz ikliminin bulunduğu bölgelerde görülür. Çekirgenin Latincedeki adı Caelifera’dır.

Çekirge ve Özellikleri

Çoğu tür uzun bir vücut, sıkıştırılmış bir kafa ve iki oval yüzlü çekirge gözüyle ayırt edilir. Güçlü kemirgen çeneler av ile uğraşmak ve yiyecek parçalarını parçalamak yardımcı olur. Türlere bağlı olarak, çekirge uzunluğu 1,5 ile 15 cm arasında olabilir. Üç çift bacak farklı işlevler yerine getirir: iki ön çift yürüyüş için tasarlanmıştır ve çekirgenin arka kaslı bacakları mükemmel bir şekilde zıplamaya uygundur. Büyük bir güçle başlayarak, çekirge uzun bir mesafe atlayabilir. Bir çekirge atlayışının uzunluğu, vücudunun uzunluğunun 20 katı olabilir.

Bazı türlerde, dokunma işlevini yerine getiren çekirgenin hassas antenleri gövdeden çok daha uzundur. Bazı çekirge türleri, uçuşta ve koruyucu bir kaplama olarak kullanılan iki çift kanat ile donatılır. Her çekirge türü melodi ve seste benzersiz sesler üretir. Ses üretme yeteneği, esas olarak erkek çekirge ve sadece birkaç dişide bulunmaktadır. Diğer bireyler kanatsızdır ya da çok zayıf gelişmiş kanatlara sahiptir. Bu yüzden başka sesler çıkartamazlar. Kaplama çekirgesi doğal ortamına bağlıdır ve mükemmel maskeleme özelliği ile aynı renkte (örneğin, yeşil) ve parlak noktalar ya da muhteşem şeritlerin farklı tonlarının olarak kombine edilebilir. Sofistike bir işitme cihazı, yani bir çekirgenin kulakları, bu böceğin ön bacaklarının kıvrımlarında bulunur. Böylece, çekirgenin ayaklarıyla konuştuğunu söyleyebiliriz. Bazı çekirge türlerinde işitme organları açık, diğerleri ise özel kapaklarla kaplıdır. İşitme organlarının yapısı sinir uçları, kaslar, hassas hücrelerden oluşur. Ayrıca yapı içinde kulak zarına yaklaşan veya bunlara uyan bir trakea 2 dalı da girer.

Çalılıklarda ve bir buğday tarlasında, ormanın kenarında ve bozkır çimlerinde bir çekirge ile karşılaşabilirsiniz. Bu zıplayan böcekler buz kıran Antarktika ve çok sıcak çöller hariç, Avrasya’dan Avustralya’ya kadar bütün kıtalara yerleşmiştir. Diğer uzun ömürlü ortoprotlardan farklı olarak, çekirgeler bitkiler üzerinde açıkça yaşamakta ve toprakta veya ağaçlarda yuva yapmamaktadır. Ilıman enlemlerin çekirgeleri Mayıs-Haziran aylarında üremeye başlar, tropikal türler mevsime bakılmaksızın çoğalırlar. Erkekler dişi parıltılarla ve seminal sıvı ve yapışkan besinlerden oluşan özel bir flakonu ile dişi çekirgeleri çekerler.

çekirge türleri

Çekirge Türleri

Çekirge türleri arasında belirgin bir fark yoktur. Sadece dış görünüşlerindeki renk farklılıkları dikkat çekmektedir.

Çekirgelerde Avlanma ve Beslenme

Çekirgelerde beslenme, bitki yaprakları ve küçük böcekler ile meydana gelir. Çekirgeler bazı durumlarda hemcinslerini de tüketebilmektedir.

Çekirgelerde Üreme ve Çiftleşme

Çekirgelerde üreme, ilkbahar ile başlar. Bu süreçte çiftleşen çekirgeler yalnızca 1 döllenme ile 20 yumurta bırakabilir. Yumurtaların çatlama süresi 1 aydır. Bir ay sonunda çekirgeler 6 ay içerisinde erişkinliğe ulaşır.

Çekirge Ömrü

Çekirge ömrü yaklaşık 1 yıldır. Bu süreçte beslenme ya da avlanma durumundan ölür.

Çekirgeler Hakkında İlginç Bilgiler

Çekirgeler hakkında ilginç bilgiler arasında zıplama yetenekleri vardır. Bu yetenek sayesinde boylarının 30 katı kadar yükseğe ulaşabilir. Ayrıca kanatları sayesinde çok uzun mesafeler uçabilir. Sürü halinde yaşayan çekirgeler, insanların yaşam alanlarını tahrip edebilir. Çekirge sürüsü 5 hektarlık bir araziyi, 6 saat gibi kısa bir süre içerisinde talan edebilir.