Köpeklerin de Sahipleri Kadar Diyabet Riski Var

233
Obez hayvan

Köpekler ve insanlar arasında güçlü bir dostluk bağının olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki bu bağın sağlık ve hastalık konusunda da benzerlik gösterdiğini söylesek, ne düşünürsünüz?

Yapılan yeni bir araştırma, tip 2 diyabet görülen köpek dostlarımızın sahiplerinin de bu hastalığa yakalanma olasılıklarının arttığını gösterdi.

Köpeklerin sahiplerinin alışkanlıklarını aldıkları bir gerçek. Yapılan araştırmalar, sahibi obez olan köpeklerin de obez olma eğilimi olduğunu ortaya koymuştu. İsveç’teki Upssala Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma da aynı riskin diyabet için de geçerli olduğunu ortaya çıkardı. NTV’de yer alan habere göre, araştırma için İsveç’in en büyük evcil hayvan sigorta şirketlerinin verilerini inceledi. 208 bin 980 köpek ve sahibinin verileri karşılaştırıldı.

Birlikte egzersiz yapmaları gerekiyor

Birlikte egzersiz yapmaları gerekiyor

Sonuçlarda, diyabetli bir köpeğe sahip olmanın sağlıklı bir tazıya sahip olmakla karşılaştırıldığında, tip 2 diyabet olasılığının yüzde 38 oranında artırdığı ortaya çıktı. Araştırma ekibinden Beatrice Kennedy, bu durumu şöyle açıklıyor:

Köpek sahipleri ve hayvanları arasında fazla kilolu olma ortak riskiyle ilgili önceki araştırmalar göz önüne alındığında, paylaşılan beslenme alışkanlıklarının ve fiziksel aktivite seviyelerinin tip 2 diyabet konusunda benzer bir risk oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, dostlarıyla birlikte düzenli egzersiz yapmalı.

Bununla birlikte Kennedy, “Köpeğin diyabeti, olan önemli bir şeyin işareti olabilir. İnsanlar ile köpekleri arasında oldukça güçlü duygusal bağlar olduğunu biliyoruz. Bu bağ diğer sağlık alışkanlıklarına ve risklerine kadar uzayabilir” dedi.