Sadık, sevgi dolu ve nazik bir karaktere sahip olan Van kedisi, oldukça akıllıdır, ve bir o kadar da aktif bir hayvandır.
Bu onların zaman zaman muzip olabileceği anlamına gelir.
Türkiye’nin dağlık bölgelerinde beyaz, uzun tüylü kedilerin varlığı yüzyıllardır bilinmekteydi. Ancak, ilk olarak 1950‘li yılların ortasında Türkiye’ye seyahat eden iki İngiliz hanımefendi, başlarında ve kuyruklarında kırmızı (kestane) işaretler bulunan, ve Ankara kedileri olarak bilinen tüm kedilerden daha güçlü bir vücuda sahip beyaz kedilere rastladı (Bu kedilerin suda oynadıklarını gördüklerinde şaşırmışlardır). Daha sonra İngiltere‘ye bu ırktan iki kedi götürüldü ve bunlar, ırkın Avrupa’da oluşturulmasında kullanıldı.
Egzersize ihtiyaç duyarlar, ve etkileşimli oyuncakları severler.
Van Kedilerinin Yaşamak İçin İhtiyaç Duydukları Alan
Van kedileri, yaşamak için nispeten büyük bir alana ihtiyaç duyarlar. Sahipleri ile bir arada olmayı sevmelerine ve sevilmenin tadını çıkarmak için kucakta kıvrılmaktan hoşlanmalarına rağmen, kedilerini sık sık kucağa alıp sarılmak veya uzun süre kucaklamak isteyenler için çok da uygun bir ırk değildirler. Sahipleri ile etkileşime girmeyi severler ve çok araştırmacıdırlar. Oldukça konuşkan kedilerdir, ama sesleri fazla yüksek değildir. Suyla oynamayı değişen bir ölçüde severler. Onların bu sevgisi, genelde kediler için şaşılacak bir düzeydedir.
Van Kedilerinin Genel Özellikleri
Van kedisi kuvvetli bir vücudu olan orta ile büyük boyutta bir kedidir. Yarı uzun tüylü postu, sadece baş ve kuyruğunda renkli yamalar bulunan temelde düz beyaz rengi ile ayırt edilir. Postu ayrıca özel bir his verir ve su geçirmez, bu da Van kedilerinin suyu sevmelerini açıklar.
Kehribar, mavi veya biri kehribar diğeri mavi renklerde olabilen, ceviz şeklinde büyük gözleri bulunur. Kulakları, yuvarlak hatlı ve kama şeklindedir; başları üzerinde oldukça yüksek bir seviyede bulunur.
Van Kedilerinin Diğer Beyaz Kedilerden Ayırt Edilmesi
Bu ırka ait kedilere, orijinal olarak Van Gölü‘nün yakınında bulunmaları nedeniyle Van kedisi adı verildi ve bu şekilde diğer tüm beyaz kedilerden ayırt edilmeleri sağlandı. Van kedisi, sadece yerlisi olduğu Türkiye topraklarında değil, 1960‘lı yılların sonlarından beri tanındığı tüm dünyada da oldukça nadir olan bir hayvandır.
Safkan Bir Kedi Türü: Van Kedileri
Kedilerin En Güzeli Van Kedisi sadece Van Denizi Havzası’nda yaşayan safkan bir kedi türüdür. En önemli özelliği genetik bir bozukluk sonucu oluşan iki farklı göz rengidir. Bazılarının her iki gözü de mavi; bazılarının her iki gözü de kehribar rengindedir. En ilgi çekenleri, bir gözü mavi, bir gözü kehribar rengi olanlardır. Tüyleri kışın artarken; yazın azalır. Tilki kuyruğunu andıran kabarık bir kuyruğa ve beyaz, ipeksi tüylere sahiptir. Van Kedisi; temizlik konusunda diğer kedilere göre daha dikkatlidir. Kavun, karpuz gibi meyveleri, hatta dondurmayı büyük bir iştahla yer. Suyu ve yüzmeyi çok sever. Avcılık iç güdüleri gelişmiştir. Bakımı son derece kolaydır. Hareketlidir, sevilmekten ve oynamaktan hoşlanır. Sahiplerine sadıktır. Yemekten önce patileriyle yemeğin sıcaklığını kontrol edecek kadar zekidir. Birbirleri ile ilişkilerinde dişiler daha uyumludur. Dişilerin çiftleşmede erkeği seçici özellikleri vardır. Bir batında 4 yavru doğurur. Yaşam alanlarında hâkimiyet sağlar, başka kedilerin kendi yaşam alanına girmesine izin vermez.
Van Kedisi Van’ın Tescilli Bir Markasıdır
Van Kedisinin genetik, morfolojik ve fizyolojik özelliklerini korumak amacıyla, Van 100.Yıl Üniversitesi tarafından Van Kedisi Araştırma Merkezi (VKAM) 1992’de kurulmuştur. Merkez, yetiştirilen kedilerin yanında Van dışındaki aileler tarafından beslenen kedilerin takibini de yapmaktadır. Ayrıca, popülâsyonu artırmak amacıyla Ankara Orman Çiftliğinde Van Kedisi Evi projesi hayata geçirilmiştir. Van kedisi sahibi olmak isteyenler, Van Kedisi Araştırma Merkeziyle temasa geçebilir. Van Kedisi, Van’ın tescilli bir markasıdır. Van Kedisi’nin Van’a ait bir değer olduğu resmi olarak 22.04.2006 tarihinde tescil edilmiştir.