Elazığ’da bir esnafın baktığı İran cinsi 4 yaşındaki kedi, yaklaşık 9 kilogram ağırlığına ulaştı.
En son 81 ilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında evde tutulduğu için ise depresyona giren kedi, hem gece hem gündüz 8 saat boyunca uyumaya başladı. Peki kediler neden depresyona girer? Kedilerde görülen depresyon belirtileri neler?
Elazığ’da Çarşı Mahallesi’nde esnaflık yapan Yusuf Yumurtacı (19), 6 ay önce Muğla’dan İran cinsi bir kedi aldı. İş yerinde kedinin bakımını yapan Yumurtacı, ona animasyon filmindeki kediye benzediği için Şerafettin ismini koydu. Günde 2 litre süt ve 6 öğün mama tüketen kedi, sevimli haliyle kısa sürede tüm esnafın ilgi odağı haline geldi.
Evden çıkamayınca depresyona girdi
Akşamları iş yerinde kalan kedi, sokağa çıkma kısıtlamasında sahibi tarafından evine götürüldü. İş yerinde sürekli caddeye çıkan ve etrafta gezinen kedi, evde dışarı çıkamayınca depresyona girdi. Gece haricinde gündüzleri de 8 ile 10 saat arasında uyuyan kedi, 9 kilograma ulaştı.
Dükkana geri getirdiler
Kediyi Muğla’dan aldığını ve 4 yaşında olduğunu söyleyen Yusuf Yumurtacı, “Ben kediyi aldığımda 4 yaşındaydı. Dükkanımda bakıyorum. Şimdi 9 kiloya yaklaştı. Günde 2-3 litre süt içiyor. Geçtiğimiz gün corona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle kediyi eve götürdüm. Fakat kedimiz eve alışamadı. Depresyona girdi. Biz de tekrar kediyi dükkana getirdik. Şu an keyfi yerinde. Aşırı derecede mama yiyor. Gündüzleri 8-10 saat arasında uyuyor. Sokağın maskotu. İnsanlar tarafından çok seviliyor. İnsanlar kedimiz için bize uğruyorlar” dedi.
Kediler neden depresyona girer?
Kedilerin depresyona girme nedenleri şunlar olabilir:
- Taşınma
- Eve yeni birinin gelmesi, taşınması.
- Eve yeni bir kedi veya başka bir hayvanın gelmesi.
- Evde yaşayan kişilerden ya da hayvanlardan birinin hayatını kaybetmesi.
Kedilerde depresyon belirtileri
Kedilerde görülen depresyon ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden bazılarını kedinizde fark ettiyseniz, erkenden müdahale etmenizde fayda var.
- Aşırı yalanma
- Kaçıp saklanma
- Çekingen davranışlar
- Aşırı yeme ya da iştahsızlık