Genellikle cennet papağanları ile karıştırılan sevda papağanlarının birçok türü vardır ve aslında cennet papağanı, sevda papağanının türlerinden biridir.
Kırmızı kafalı, siyah kanatlı, lilian’s ve gül yüzlü, sevda papağanlarının en çok bilinen türleridir. Eşlerine çok bağlı olan bu papağanların isimleri, bu özellikleri sayesinde sevda papağanı olmuştur. Bakımları kolaydır ancak, sağlıklı bir bakım için özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu papağanlar hakkında bilgi vermek gerekirse, en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Her renkte olabilen sevda papağanlarının en çok görülen rengi, kırmızı ve yeşil olanıdır. Çiftleştirmek için aynı renkte olanların seçilmesi önerilmektedir.
Yüksek sesten rahatsız olanların, sevda papağanı alırken iki kere düşünmeleri gereklidir. Bu cins papağanların güçlü sesleri vardır ve özellikle sabahları oldukça geveze olurlar.
Boyutları 12cm den 18cm e kadar olabilen sevda papağanları, ortalama olarak 10 yıl yaşayabilirler.
Sevda papağanları meraklı ve muzur bir yapıya sahiptir.Evde saldığınız zamanlarda gözünüz üzerlerinde olmalıdır. Her an bir yeri kemirebilir ya da küçük ev aksesuarları ile oynamak isteyebilirler.
Kafeslerinin yeterince büyük olduğundan emin olunmalıdır.
Kafesin içinde kanatlarını rahatlıkla açabilecekleri ve tırmanabilecekleri alanlarının bulunması önemlidir.Cinsiyetlerinin belirlenmesi çok zor olan sevda papağanlarının, tüy yapıları ve duruş şekilleri ile cinsiyetleri tahmin edilebilmektedir.
Sevda papağanları tek olarak da beslenebilir, ancak o zaman sahiplerine çok düşkün olurlar ve zamanınızın büyük kısmını ona ayırarak, ilgilenmeniz gerekecektir. Aksi takdirde mutsuz ve sorunlu bir papağan haline dönüşebilir.
Eğer sevda papağanınız kuluçkaya yattıysa, yavruların yumurtadan çıkması yaklaşık bir ay sürecektir.
Yavrular olduğunda asla ellenmemeli ve anne rahatsız edilmemelidir. Bu gibi durumlarda, annenin yavruları yuvadan atması ve bakmaması gibi nahoş olaylarla karşılaşılabilir.
Sevda papağanları suda oynamayı ve yıkanmayı çok severler.Yaz aylarında onlar için hazırlayacağınız su dolu bir kuş havuzu, onların mutlu olmalarını ve tüylerini temizlemelerini sağlayacaktır.
Her cins papağanda olduğu gibi sevda papağanları da evde dolaşmayı ve sahiplerinin yanında olmayı severler. Bu sayede daha çok hareket etme imkanı bulacaklar ve kanatları güçlenecektir.
Genelde sağlık problemleri ile çok karşılaşılmayan sevda papağanlarında, mantar en çok rastlanılan hastalıktır.
Ayrıca çoklu kafeste yaşamış bir sevda papağanı aldığınızda, diğer papağanlardan bulaşmış bir hastalık olma ihtimaline karşı, bir süre dikkat etmeniz doğru olacaktır.
Sevda papağanları oyuncu kuşlardır ve bu sebeple oynamak için oyuncaklarının olması, onların daha mutlu olmasını sağlayacaktır.
Doğal ortamlarında meyve ve bitki tohumları ile beslenen bu papağan cinsine, hazır mama ile birlikte uygun meyveler, yeşillikler ve yulaf verilebilir.
Özellikle yumurtlama döneminde takviye vitamin ve kalsiyum önemlidir. Bu konu hakkında veteriner hekiminizden yardım almanız doğru olacaktır.
Sevda papağanları tek eşlidir ve eşlerini kaybetme halinde büyük üzüntü yaşarlar.
Bu durumda yeni bir eş almak onları mutlu etmeyecektir. En iyi sonuç, onlarla sizin özel olarak ilgilenmeniz ve daha çok vakit ayırmanız sayesinde alınacaktır.