Makrakanta

546
Makrakanta

Makrakanta Balığı Bakımı ve Özellikleri

Makrakanta balıkları, akvaryumda beslenen popüler balıklar arasındadır. Çok fazla beslenmesine karşın aslında beslenmesi zor olan balık türlerindendir çünkü Makrakanta balıkları oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Kolaylıkla hastalıklara kapılabilme olasılıkları yüksektir.

Makrakantaların doğal yaşam alanları Güney Doğu Asya taraflarıdır. Bu balıkların maksimum uzunlukları 14 cm kadar olmaktadır. Genel olarak hem kendi türüne hem de başka balık türlerine karşı agresif olabilmektedirler. 

Makrakanta Balıklarının Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Genel olarak hassas balık türlerinden biri olduğu için bakımı özen gerektirmektedir. Akvaryumun genişliği, su şartları ve pH değeri özellikle özen gösterilmesi gereken noktalardır. 

Makrakantalar akvaryum şartları kötü olduğu zaman özellikle beyaz benek hastalığına yakalanabilmektedir. Bu nedenle bu balıkların olumsuz şartlara karşı korunması ve tedbirlerin alınması gerekir.

makrakanta.jpg

Makrakanta balığı besleyeceğiniz akvaryumun boyutu en az 30 cm olmalıdır. Akvaryum suyunun ısısı ise en az 26 en çok 30 derece olmalıdır. Suyun pH seviyesi ise 6-7 arası olması tavsiye edilmektedir.

Makrakanta balıkları iyi bakıldıkları takdirde ortalama 12 yıl yaşamaktadır. Ancak 20 yıl ve üstü yaşayan makrakantalarda görülebilmektedir.

Makrakanta Balıklarında Üreme

Makrakantalar yumurta dökerek üreyen balık cinslerindendir. Ancak akvaryum ortamında üremesi zor olabilmektedir. 

Makrakanta Balığı Yumurtaları

Makrakantalar doğada rahatlıkla üreyebilen balıklar olsalar da akvaryum ortamında nadir olarak üretilebilmektedir. Makrakanların dişi mi yoksa erkek mi olduklarını anlamak için kuyruk kısmındaki yüzgece bakmak gerekir. Eğer yüzgeçleri içe doğru kıvrımlı ise ve bu kıvrım pençeyi andırıyorsa erkek demektir. Kıvrım yoksa ise balık dişidir.

Makrakanta balıkları hem etçil hem de bitkisel içerikli yemlerle beslenmesi gerekir. Ancak diyet zamanlarında sadece bitkisel içerikli yemlerle beslenirler. Bunun dışında ağırlıklı olarak etçil beslenmeleri daha doğru olacaktır.

Bu balıklara günde iki defa yem vermeniz önerilmektedir. Verdiğiniz yemlerin bol besin içermesi sağlıkları açısından son derece önemlidir