Koronavirüs Salgını Korkusuyla Terk Edişlerde Yüzde 20 Artış Yaşandı

546
Koronavirüs Salgını Korkusuyla Terk Edişlerde Yüzde 20 Artış Yaşandı

HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, Koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki kulaktan dolma bilgiler nedeniyle sokaklara terk edilen evcil hayvanların sayısında yüzde 20 artış olduğunu belirtiyor.

HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, salgının artmasıyla birlikte evcil hayvanlarını bırakmak isteyenlerden çokça telefon aldıklarını belirterek, Koronavirüs salgını korkusuyla terk edişlerde yüzde 20 artış yaşandı. Evde bakıma alışık hayvanların barınaklara bırakılmaları büyük travma yaşatır, yaşamaları çok zor olur.” dedi. Evcil hayvanlardan virüs bulaştığıyla ilgili hiç vaka olmadığını ve bu tür bilgilerin bilimsel bir yönü olmadığını belirten Sayılgan, “Kütahya Belediyesi’nden çok olumsuz bir haber aldık. Veteriner hekimlerin göreve gelmek istememelerinin sonucunda barınağın acil servisi kapatılmış. İnsanların içinde bulunduğu korku ve paniği anlıyoruz. Fakat bakım evleri bu konuda en güvenli yerler aslında çünkü hayvanlardan bulaşma riski yok. Bütün belediyelerin bakım evlerinin veteriner işleri müdürlüklerinin görevlerine devam etmesi gerekiyor. Acil vakalarla karşılaşıldığında hayvanlara sağlık hizmetlerinin 7/24 verilmesi gerekiyor.” Dedi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kafe ve restoranların kapatılmasıyla sokak hayvanlarının aç kalmaya başladığını, belediyelerin bu konuda çalışma yürütmesi gerekliliğine de işaret eden Sayılgan, “Ankara, İzmir, Ordu gibi duyarlı belediyeler bu süreçte sokak hayvanları için besleme odakları kurdu, çalışanları sokak hayvanlarına yemek dağıtıyor. Ankara Belediyesi’nin hayvanlar için yaptığı bir uygulama var. Gönüllü arkadaşlarımız sokak hayvanlarına mama dağıtmak istediklerini söyleyip yardım isteyebiliyor ve belediye bu çağrı ya cevap verip mamayı veriyor. Böylece gönüllü kişilerinde burada belediyeyle işbirliği içerisinde görev almaları sokak hayvanlarına bu yolla destek olmaları olabiliyorlar. Belediyelerin bu uygulamalarını çok olumlu görüyoruz. “ dedi.

“İnsan doğanın bir parçası efendisi değil” diyen Sayılgan, bugüne kadar yaşanan sorunların insan merkezli düşünce tarzından geldiğini kaydetti. Vegan beslenmeye dikkat çeken Sayılgan, “Doğayla birlikte hayvanlar üzerinde de her türlü hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Her şeylerini hunharca kullanabiliyoruz. Etinden derisinden yararlanıyoruz. Kürk giyiyoruz, kobay olarak kullanıyoruz. Sadece salgınlar değil iklim krizi de bu düşünceden kaynaklanıyor. Hepsi için hayvansal beslenmeden bitkisel beslenmeye geçiş gerekiyor.” Diye konuştu.