Köpekler Neden Kusar?

519
Kopekler-Neden-Kusar

Her canlı gibi köpekler de zaman zaman kusabilirler. Ancak kusma tehlikeli midir diye hemen endişeye kapılmanıza gerek yok. Köpeklerin kusması da genelde insanlarına benzer ve oldukça doğaldır.

Kusmalar nadir olarak sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Böyle durumlarda sevimli dostunuza yardım edebilmek için ne yaptığınızı bilmeniz oldukça önemlidir.

Canlılarda kusma, genellikle mide ve üst bağırsaktaki gıdaların güçlü bir şekilde ağızdan atılmasına denir. Kusma davranışı kilo kaybının yanı sıra olumsuz başka sonuçlara da neden olabilir.

Köpeklerin Kusması

Köpek kusmuğunun bir kısmı sindirilmiş gıdalardan oluşur ve kokusu ekşi ekşidir. Rengi ise genelde sarı olur. Köpekler mamalarını yedikten hemen sonra veya bir müddet sonra kusabilirler. Kusmadan önce de salya akması, sık sık dudak yalama, aşırı yutkunma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Bazı köpekler kustuktan sonra yemek borusunu korumak için ot yiyebilir. Köpekler kusarken kemik benzeri keskin parçalar varsa yemek borusuna zarar verebilir. Bu da yemek borusunda ağrıya neden olabilir. Ot yiyerek bu kısmı bir anlamda pansuman etmiş olurlar.

Kusma birçok canlıda olduğu gibi köpeklerde de görülen bir biyolojik tepkidir. Veteriner hekimlere göre köpeklerde kusmanın en yaygın nedeni mide sorunlardır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi midelerine uyum sağlamayan yiyecekler yediğinde veya fazla yediklerinde kusabilirler. Çim, çürümüş yiyecekler, kağıt vb. şeyler köpeklerin kusmasına yol açabilir.

Köpeklerin Kusmanın Sebepleri Nelerdir?

  Köpeklerin kusmasına yol açan sebepleri genel olarak sıralayacak olursak;

  • Gastrit Mide ülseri
  • Bağırsak parazitleri
  • Toksik bitkiler
  • Yemekten sonra çok hareketli olmak
  • Alerji Cerrahi operasyon sonrası bulantı
  • Güneş çarpması
  • Viral enfeksiyonlar
  • Hızlı yemek yemek

Çoğu köpek sahibi köpeğinin kusmasının köpek mamasından kaynaklı olabileceğini düşünse de genelde neden farklı olabilmektedir. En basitinden kaygı veya korku da köpeğinizin kusmasına neden olabilir.

Köpek Neden Kusar?

Köpeğinizin kusması hastalığının ikinci bir işareti de olabilir. Kusma fizyolojik, nörolojik veya psikolojik bir sorun sonrası da ortaya çıkabilir. Köpek hastalıklarından kanser, kafa travması, karaciğer hastalıkları, pankreas, orta kulak sorunu gibi birçok hastalık da kusmayı tetikleyenler arasındadır.

Kusma konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de kusmuğun özellikleridir. Yani evcil hayvanınız kustuğunda temizlemeden önce kusmuğu incelemenizde fayda var. Çıkardıkları parça parça ise muhtemelen yediği ile alakalıdır. Yani köpeğiniz kustuğunda yiyecekleri tanıyabilecek haldeyse midede uzun süre kalmamıştır. Muhtemelen yiyeceğin hızlı şekilde tüketilmesinden kaynaklı bir sorundur. Daha küçük parçalı kusma ise yiyeceklerin bir süre midede kaldığı anlamına gelir. Kusma sıvı ise biraz kanlı olabilir. Görünüşü ise kahve telvesini andırabilir. Köpüklü kusma ise biraz daha farklı anlamlara gelir. Yani sorun genelde başka şeylerden kaynaklıdır. Sıvı ve berrak olan köpüklü kusma yiyecekle hiçbir bağlantısı olmayan tıbbi bir soruna işaret eder.

Konuya genel olarak bakacak olursak sıvı kusmuk başka bir sorundan kaynaklanırken katı kusmuklar genellikle tüketilen besin ile alakalıdır. Köpeklerde sıvı kusmak böbrek, karaciğer ya da pankreas hastalığından kaynaklanabilir. Köpeklerde görülen gastrit ise çoğu zaman zararsızdır. Evde tedavi edilebilirdir. Ancak köpeğinizin kusması geçmiyor ve başka belirtiler de varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanızı öneririz.