Kedinizin ve Köpeğinizin Bakım İhtiyaçlarını Karşılamanıza Yönelik Öneriler

203
kedi-bakimi

Evcil hayvan sahibi olmadan önce iyice düşünmeniz gerekir. Bir evcil hayvanın ihtiyaçlarını karşılamak için sorumluluk almanız gerekir. Evcil hayvan sahipleniyorsanız bunun geçici bir arkadaşlık değil ömürlük bir söz olduğunu bilmeli ve onu ailenize kabul etmelisiniz.

Bunun karşılığında alacağınız şey ise bir hayvanın karşılıksız sevgisi ve sizde uyandıracağı tüm pozitif duygular olacak. Ancak evcil hayvanınızın size sevgisini verebilmesi için öncelikle sağlıklı ve mutlu bir hayvan olması gerekir. Bunun için sizin yapmanız gereken ise onun ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamak. Peki evcil hayvanınızın bakım ihtiyaçları hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Sağlıklı beslenme

İnsanlar gibi hayvanlar için de beslenme çok önemlidir. Evcil hayvanınıza vereceğiniz gıdaların, onun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olması gerekir. Kedi ve köpeklerin beslenme ihtiyaçları birbirlerinden farklıdır. Köpeklerin beslenme ihtiyaçları ırklarına ve büyüklüklerine göre de değişebilir. Evcil hayvanınızın sağlığıyla ilgili özel bir durumu olabilir ve özel bir beslenme düzeni gerektirebilir. Evcil hayvanınıza kendi yediğiniz yiyeceklerden vermek her zaman iyi bir fikir olmayabilir çünkü bizlerin yemeklerle birlikte sık sık tükettiği tuz, sarımsak, soğan gibi sebzeler evcil hayvanınız için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Öte yandan evcil hayvanınızı neyle beslediğiniz kadar ne kadar mamayla beslediğiniz de önemlidir. Fazla mama vermek, evcil hayvanınızda obeziteye neden olabilir. Bu da beraberinde pek çok sağlık problemini getirebilir.

7/24 temiz su

Aynı insanlar gibi hayvanlar için de su yaşamsal önem taşıyor. Evcil hayvanınıza her zaman temiz ve taze su vermelisiniz. Evcil hayvanınızın su kabını, mama kabının yakınına koyarak onun için de hatırlatıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Suyun taze ve temiz olması için günde iki defa yenilemelisiniz. Düzenli su tüketimi, evcil hayvanınızın vücut sıcaklığını düzenlemesine ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Eğer evcil hayvanınız balık veya kaplumbağa gibi suda yaşayan bir canlıysa, akvaryumunu düzenli olarak temizlemelisiniz.

Güvenli, sağlıklı bir barınma

Kediler genellikle sıcak, yumuşak yerlerde kendilerini güvende hisseder. Köpekler ise daha farklı olabilir. Bazı köpekler ev içinde yaşasa da bazıları bahçede daha mutlu olabilir. Her koşulda evcil hayvanınız için güvenli ve sağlıklı bir barınma ortamı sağlamalısınız. Yuvasının tehlikelerden uzak olduğuna, başka hayvanların onu rahatsız etmeyeceğinden emin olmalısınız.

Tuvalet ve temizlik

Kediler tuvalet ihtiyacını kumla giderirken köpeklerin tuvalet eğitimi aldıktan sonra günde en az iki defa tuvalet için dışarı çıkarılması gerekiyor. Eğer yaşlı bir köpeğiniz varsa, tuvalet ihtiyacı daha sık olabilir. Köpeğinizi tuvalete çıkarıp eve getirdikten sonra temizliğine özen göstermelisiniz. Eğer bir kediniz varsa, kumunu düzenli olarak temizlemelisiniz.

Diş bakımı

Diş bakımı, evcil hayvanınızın genel sağlığı için çok önemlidir. Diş bakımı düzenli olarak yapılmayan bir evcil hayvanda kötü nefes kokusu, diş kırılmaları, tartar oluşumu, enfeksiyon, normal olmayan çiğneme, yeme bozukluğu, diş eti kanaması gibi sorunlar yaşanabilir. Evcil hayvanınızın dişlerinin, yılda bir defa veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bunun dışında veterinerinizin yönlendirmesiyle düzenli olarak evcil hayvanınızın dişlerini temizlemeli, diş temizleme görevi göre mamalardan tüketmesini sağlamalısınız. 

Tırnak bakımı

Tırnak bakımı özellikle köpek sahipleri için ciddi bir konudur. Eğer köpeğinizi düzenli olarak sert bir zeminde yürüyüşe çıkarıyorsanız, tırnaklarını kesmenize gerek kalmadan doğal olarak tırnaklarının törpülenmesini sağlamış olursunuz. Ancak böyle bir şansınız yoksa, köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz. Kesilmeyen tırnaklar, heyecanlı bir köpeğin etrafına tehlike yaymasına neden olabilir. Heyecanla üzerinize atlayan sevimli dostunuz, vücudunuzu çizebilir, kıyafetlerinize zarar verebilir. Bunun yanı sıra evinizdeki eşyalar veya yer döşemeleri için de zarar oluşturabilir. Köpeklerin birçoğu tırnaklarının kesilmesinden hoşlanmazlar. Bu yüzden köpeğinizi bu “sevimsiz ama mecburi” ritüele ne kadar erken alıştırırsanız, sizin için o kadar iyi olur. Köpeğinizin tırnakları ne kadar sert olsa da oldukça hassastır. Köpeğinizin tırnaklarını, buna uygun bir tırnak makasıyla kesebilirsiniz. Keserken, tırnağın pembe olan kısmını kesmemeye dikkat etmemelisiniz. Bu yüzden mümkün olduğunca acele etmeden ve dikkatlice bu işlemi yapmalısınız. Pembe olan bu bölümü kestiğinizde, köpeğinizin tırnağında bir miktar kanama olabilir. Eğer köpeğinizin tırnaklarını keserken bunu tek seferde yapmanız imkansızsa, her seferinde birkaç tırnağı kesip geri kalanını sonraya bırakabilirsiniz. 

Düzenli egzersiz

Kedi veya köpek fark etmez, evcil hayvanınıza düzenli olarak egzersiz yaptırmalısınız. Egzersiz denince sadece aklınıza fiziksel egzersiz gelmemeli. Egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel olması gerekir. Egzersiz sadece evcil hayvanınız için değil sizin onunla aranızdaki bağın korunması için de gereklidir.

Temiz bir ev

Evcil hayvanınızın temiz bir evde yaşamaya ihtiyaç duyar. Bu aynı zamanda sizin için de önemli bir ihtiyaçtır. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, evcil hayvanınızın tüy döküntülerine karşı evinizi sık sık süpürmek ve havalandırmak olacaktır.

Düzenli veteriner kontrolü

Evcil hayvanınızın sağlığını korumasını istiyorsanız, onu düzenli olarak veterinere götürmeli ve aşılarını ihmal etmemelisiniz. Veterineriniz size diş temizliği, tüy temizliği, çeşitli hastalık belirtileri gibi konularda da yardımcı olacaktır. Veterinere gitmek için evcil hayvanınızın illa hasta olmasını beklememelisiniz.