Kediler Neden Kusar?

591
Kediler-Neden-Kusar

Kediler ülkemizde en çok beslenen evcil hayvanlar arasında yerini alır. Bu besleme ve bakım sırasında da kedilerin de insanlar gibi bir takım ihtiyaçları vardır.

Bu ihtiyaçları gidermek de kedi sahiplerinin sorumluluğundadır. Evcil kediler yine de ihtiyaçları karşılanmadığında tıpkı doğadaki kediler gibi kendi başının çaresine bakmaktadırlar. Kedilerde kusma da bu başlarının çaresine bakma durumlarından biridir.

Kedilerde kusma sıklıkla görülen bir durumdur. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur. Kediler yalanırken yuttukları tüyleri çıkarmak için de kusabilirler. Fakat yine de bu kusmanın her zaman kontrol edilmesi, gözlemlenmesi gerekmektedir. Yani kedilerin kusmasının yanı sıra rutin dışı davranışlar, hastalık belirtileri de varsa kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmenizi öneririz. Çünkü kedilerde birçok hastalığın belirtisi kusmadır. Dolayısıyla her ne kadar önemsenmeyecek bir durum olsa da her kusmada kedinizi gözlemlemeniz gerekmektedir.

Kedi Neden Kusar

Kedilerin kusmasının birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında yiyecekten kusma ilk sıralarda yer alır. Bozuk yiyecekler, ot yemek ve besin kaynaklı alerjiler yiyecekten kusmaya bağlı kusmalardan bazılarıdır. Karın hastalıklarından kusma ise karın tümörleri, pankreas ve karaciğer iltihapları gibi sebeplerden kaynaklanır. Zehir ve bazı ilaçlardan kaynaklı kusmalar ise en tehlikeli olandır diyebiliriz. Mide hastalıkları, parazitler, midedeki tümörler, gastrit ve ülserler de kusmalara sebebiyet verebilir. Bağırsak hastalıkları olarak da enfeksiyonlar, kabızlık, bağırsak düğümlenmesi ve yabancı cisimler de kusmanın görüldüğü diğer hastalıklardır. Hormonal ve metabolik hastalıklar yani tiroit bezinin fazla çalışması, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, diyabet ve stres kusmanın görülebileceği diğer hastalıklardır.

Kedilerin Kusma Şekilleri

Kediler farklı durumlarda, farklı nedenlerden dolayı farklı şekillerde kusarlar. Hangi kusma şeklinin neye işaret ediyor olacağını bilmek kedinin sağlık durumunun ne durumda olduğunu anlayabilmenizi sağlayacaktır. Kedilerde kusma şekillerine genel olarak göz atacak olursak da;

Kedilerde Akut Kusma

Kediler bir miktar tüy yutarlar yalanırken ve bu tüyleri çıkarmak için kusarlar. Buna normal bir kusma gözüyle bakılır. Her zaman olduğu için bu kusmalara akut kusma denir, endişelenmeye gerek yoktur. Gerekirse 1-2 saat süresince mama vermemeniz rahatlaması için yeterli olacaktır.

Kedilerde Aralıklı Olarak Kusma

Aralıklı olarak kusmak kedilerde tehlike habercisidir. Bu tip kusmaların nedenleri arasında tümörler, yiyecek kaynaklı alerji ülser veya diğer metabolik rahatsızlıklar olabilir. Aralıklı şekilde kusmaya bir günden fazla devam ederse mutlaka veteriner hekime muayeneye götürmelisiniz.

Kedilerde Kan Kusma

Kan kusmak çok ciddi bir sorundur. Bunlar zehirlenme, tümörler, mide ve bağırsak ülserleri veya iç kanama olabilir. Kediniz kan kusuyorsa hiç vakit kaybetmeden en yakın veterinere başvurun.