Kediler Neden Dört Ayak Üstüne Düşer. Kedilerin Dokuz Canlı Olduğu Efsanesinin Temelinde Yatan Sebepler. Kediler Nasıl Dört Ayak Üstüne Düşer Konusunda Bilgiler.
Kediler Nasıl Dört Ayak Üzerine Düşer
Evcil kediler pekçok insanın da genel kültür olarak bildiği gibi, oldukça gelişmiş bir esnekliğe sahiptirler. Amerikada geçtiğimiz günlerde bir gökdelenin 19.katından düşen kediye hiçbir şey olmaması üzerine bazı biyologlar tarafından yeni araştırma konusu oldular. Birçok bilim adamı bunun sırrını evrime dayandırmaya çalışmaktadır. Pek çok kedi, ağaçlar üzerinde yaşar veya dinlenmek üzere ağaçların üzerini tercih eder. Hatta kimi kedigil, ağaçlara tırmanıp buradaki maymunları veya tembel hayvanları avlamak üzere özelleşmiştir. Dolayısıyla ağaçlardan düşme vakaları, kedigiller arasında çok yaygındır ve bu sebeple, bu yönde gelişecek bir refleks, hayatta kalma şanslarını arttırmaktadır. Sonuç olarak vahşi doğada ağaçlar üzerinde yaşamanın getirdiği bir evrim, günümüzde ev kedilerinde binalardan düşüşlerde hayatta kalmaya yaramaktadır.
Kedi Doğrultma Refleksi
Kedilerdeki bu dört ayak üzerine düşme davranışına, Kedi Doğrultma Refleksi adı verilir. Yani kedilerin dört ayak üzerine düşmesi, bir yetenek değil bir reflekstir. Kediler bu refleksi doğumdan 3-4 hafta sonrasına kadar kazanamazlar, hatta 7. haftaya ulaşana kadar bu refleks düzgün bir şekilde işlemez. 7. haftadan sonra ise öğrenme tamamlanır ve kediler refleks olarak, tamamen bilinç dışı bir şekilde bu davranışı sergilerler. Bilimsel olarak izahı biraz zor çünkü düşen bir maddeye dışarıdan bir güç uygulamazsanız, ona açısal bir dönme hareketi kazandıramazsınız.
Kedilerin Dört Ayak Üstüne Düşmesini Sağlayan Anotomileri
Kedilerin insanı etkileyen bu reflekse sahip olmaları yeterli değildir; bu refleksi sağlayabilecekleri anatomiye de sahip olmaları gerekir. Kedilerin omurgası, diğer memelilere göre uç derecede esnektir ve omuzlarında herhangi bir kemik bulunmaz, köprücük kemiği yoktur. İnsanlarda ki 24 omurgaya karşılık, kedilerin 30 omurgası vardır. Bu durum esneklerinin artmasına ve omurgalarını havada hızlı bir şekilde döndürebilmelerine olanak sağlamaktadır. Üstelik ilginç bir Evrimsel bilgi de, kedilerin kuyruklarıyla ilgilidir. Bu hareket için evcil kedilerin bir kuyruğa ihtiyaçları yoktur. Kuyruğu kopmuş kediler de bu hareketi başarıyla yapabilirler, çünkü arka bacakları, kedinin dönüşünü sağlayacak açısal momentumu kazandırabilirler.
Bu hareketi başarıyla gerçekleştirmeleri için gereken minimum düşüş yüksekliği 1 metre civarındadır. 15 metre ve daha aşağısından sert zemin üzerine düşen kedilerde yaralanma oranları oldukça yüksekken, 22 metre ve üzerinde düşen kedilerde yaralanma oranları ciddi bir şekilde azalmaktadır. Yani her ne kadar insan mantıken tersini beklese de, ne kadar yüksekten düşerse, kurtulma şansları o kadar artmaktadır. Buna Yüksek Bina Sendromu adı verilir. Gelişen modelleme teknolojisi sayesinde bunun maksimum düşüş hızı ve kedilerin anatomik koordinasyonları arasındaki ilişkiden kaynaklandığı keşfedilmiştir. Önce gözler ve iç kulaktan gelen sinyallerle kafa döndürülür; sonrasında ise omurga kıvrılarak düzgün düşüş pozisyonuna getirilir. Düşüşten hemen önce bacaklar düzgün pozisyona getirilir ve sırt dışarı çıkarılarak düşüş kuvvetleri azaltılır.
Kediler Dokuz Canlıdır Efsanesi
Bu yakıştırmanın kökeninde kedilerin yüksek bir yerden düşerken vücutlarını ustaca döndürerek, yere ayaklarının üzerinde inme konusunda gösterdikleri olağanüstü kabiliyet yatar. En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün kediler, düştüklerinde ciddi bir efor sarf etmeksizin görünmez iniş takımlarını aktive eder gibi düşüşü adeta inişe çevirirler. Ancak kuşkusuz bu kabiliyet, kedilerin yaralanmayacakları anlamına gelmez. Kedinin düşmeden kaynaklı göreceği hasar, düşüş şekli, yüksekliği, kedinin yaşı ve hasta olması gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Kedilerin sahip oldukları güçlü refleksler, düşme başlar başlamaz adeta eş zamanlı olarak yerin yönünü tespit edebilmelerini ve havadayken vücutlarını yere ilk önce ayakları değecek şekilde çevirebilmelerini sağlar.