Kedi Nasıl Yıkanır?

416
Kedi Nasıl Yıkanır

Evde kedi dostları olan kişiler için belki de en büyük sorun “kedi nasıl yıkanır?” sorusunun çözümlemesidir. Çünkü kediler asla yıkanmayı sevmeyen, suyu sevmeyen varlıklardır.

E haliyle banyoya sokmakta, onları yıkamaya hazırlamakta bir hayli meşakkatli durumdur. Biz de evimizdeki kediyi dostumuzu düşününce bir çare bulmaya karar verdik ve sanıyorum ki işe yarıyor. Sizler de hayvan dostunuzu yıkamak istiyor ve nasıl yapacağını bilmiyor iseniz, size ufak bir çözüm ile yardımcı olabiliriz.

Kedi Nasıl Yıkanır?

Tırnak Kesimi

İlk olarak kedinin tırnaklarını keserek banyoya hazırlama işlemine başlıyoruz. Bunun sebebi ise kedinin su ile temasında zarar vermesini önlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu işlemi kediyi yıkamadan birkaç saat önce veya bir iki gün önce de yapabilirsin. Böylelikle kedin, tırnakları her kesildiğinde yıkama telaşına girmeyecek ve sakinleşecektir. Kedinin canını yakmayacak şekilde ve kanamaya neden olmayacak bir şekilde tırnaklar kesilmelidir. Kedimizin tırnaklarını kestikten sonra ise ödül maması ile ödüllendirilerek koşullanabilir ve kedinin kendini daha iyi hissetmesi, sakinlemesi sağlanır.

Bu Adım Mutlaka Yapılmalı: Kedi Taraması

Kediyi tarama işleminde tüylerde oluşan düğümlerden karışıklıkların giderilmesi sağlanacaktır. Kedi ıslakken taramak zor ve acı verici olacağından kuru iken yapılmalıdır. Bu durum kedinizin hoşuna gidiyor ise kediyi yıkarken de yumuşak bir şekilde taranabilir. Hatta tırnak kesme işleminde kedi rahatlıyor ise yine tarayarak dikkatini dağıtabilir ve sakinleştirebilirsin. Bu esnada size yardım edecek birinin yanınızda olmasının size faydası olacaktır.

Doğru Şampuan Seçimi

Şampuan seçiminde petshoptan veya veteriner hekimin desteği ile alınması tavsiye edilmektedir. Alınan kedi şampuanları uygun olup olmadığını anlamak için talimatlar okunmalı ve gerekiyor ise sulandırma işlemi yapılabilir. Asla insan için üretilen şampuanlar veya köpek şampuanları, kedi dostlarımız üzerinde kullanılmamalıdır. Kedi üzerinde derisinin kurumasına ve zehirlenmesi sebep olabilmektedir. Bunların yerine şampuan yok ise sadece su ile yıkanması kedi sağlığına daha iyi etki edecektir. Şampuanı kedinin vücuduna uygularken lif yerine ellerin kullanılması şampuanın dağıtımında daha iyi olacaktır.

Kedi Nasıl Yıkanır? Kedi Dost Yıkanmak İstemeli

İlk olarak suya sokmadan önce kediyi oyunlarla biraz yormalıyız ve böylece suya girdiğinde ısırma, tırmalama ya da kaçma ihtimali azalacak, keyfi yerinde olacaktır. Kedinin en sakin olduğu an, yıkamak için ideal bir zamandır. Bu an genellikle karnını doyurduktan sonraki vakit olabilmektedir. Şayet kedimiz enerjik ise biraz yormak iyi olacaktır.

Ardından kediyi yıkamadan önce banyo hazırlanmalıdır. Küvetin içerisine dostumuzun sevdiği oyuncaklar konulabilir ve ardından kedi küvete konularak orada oyuna devam edilebilir. Küvet çok az su ile doldurulur ve kedi ile oynamaya devam edilir. Böylelikle kediyi suya alıştırmış olmaktayız ve kedinin yıkanmayı zevkli bir olay olarak görmesi sağlanacaktır. Ayrıca kedinizin oynamaktan keyif aldığı bir oyuncağı sadece yıkarken oynamasına izin vererek, yıkanmasına hevesli olması sağlanabilir.

Kedi Nasıl Yıkanır? Banyo Hazırlama

Banyo kapısı kapatılarak kedinin kaçması engellenmelidir ve evde başka bir kedi varsa banyoya girmesine izin verilmemelidir. Çünkü başka bir kedinin varlığı ve sesi yıkanan kedinin panik olmasına neden olmaktadır. Banyoda klozet var ise kapatılmalı ve kedinin bu ortama alışması sağlanmalıdır. Kedinin bulunduğu ortamda kum kabı olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü kedi, kaçmak istediğinde kaçabileceği yer yoksa en güvenli alan olarak kum kabına girebilir ve her yerin kum olmasına neden olabilir.

Küvetin Güvenliği Sağlanmalı

Kedi nasıl yıkanır? sorusunda, kedinin kayması ve patilerinin üzerinde rahat durabilmesi için kauçuk bir örtü veya havlu küvetin içine serilmelidir. Ayrıca kedinin tutunmasını sağlamak için soğutma rafları veya fırın rafı kullanılabilir. Böylelikle kedinin kendini güvende hissetmesi sağlanabilir. Kedinin kurumasına yardımcı olmak için ise en az 2 adet havlu yedekte bulundurulmalıdır.

Küvet Hazırlama İşlemi

Kediyi banyoya sokmadan önce, kedinin akan sudan korkmasını engellemek için küvetin içi bir karış yükseklikte su ile doldurulmalıdır. Durulama suları daha önceden hazırlanmalıdır. Böylece kedinin akan suyu görmesini engelleyerek daha rahat yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Kediyi yıkarken duş başlığı kullanılmamalıdır. Yıkama işlemi nazik ve kedinle suda oynuyormuş gibi rahat hissetmesini sağlamalısınız. Kediyi yıkama işlemi bitene kadar asla yanından ayrılamazsınız. Çünkü gitmeniz demek kedinin panik olması ve korkması demektir.

Koruyucu Kıyafetler Tercih Edilmeli

Kedinin oluşturacağı çizikleri engellemek için kazak, hırka gibi uzun kollu tişörtler tercih edilmelidir. Kedinin hassas olan bölgeleri kafası ve karnını yıkarken dikkat edilmelidir. Bu durumda eski olan kıyafetler de giyilebilir.

Kedi Nasıl Yıkanır? Kedi Kontrolü Sağlanmalı

Kedi ilk olarak kaçmaya çalışacaktır. Bunu engellemek için kedi ile konuşabilirsiniz ve kediyi sabit tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun dışında kediye göğüs tasması kullanılarak, küvetten dışarı çıkması engellenebilir. Kedinin boynunu incitmemek için boyun bölgesinden tutulmalıdır. Ayrıca size yardımcı olacak birinin olması, kediyi yıkamayı kolaylaştıracaktır. Biri kediyi yıkarken, öteki tutmaya yardımcı olabilir ve kedinin rahat bir şekilde nefes aldığına emin olunmalıdır.

Kedi ile Kavga Edilmemeli

Kedi ile kavga edilmemeli ve suya alıştırmak için sadece ön patileri suya konulabilir ve yavaş yavaş kedi sadece ıslatılarak da yıkama işlemi yapılabilir. Aksi taktirde kedi tırmalamaları ve kedi paniği oluşabilir. Şayet kediyi yıkarken gergin ve heyecanlı iseniz kedi de gergin ve heyecanlı olacaktır.

Kedinin Gözlerine, Burnuna, Ağzına ve Kulaklarına Şampuan Kaçmamalı

Kedide oluşabilecek tüm kulak enfeksiyonlarını en aza indirgemek için pamuklardan yardım alınabilir ve yıkama bittikten hemen sonra pamuklar çıkarılmalıdır. Kediyi pirelerden kurtarmak istiyor iseniz önce boyun kısmı ıslatılmalıdır. Kedi ıslatıldığında pireler kedinin kuru olan bölgelerine gideceklerdir. Bu yüzden kedinin boynunun ıslatılması kedinin kafasına doğru hareket etmesini engellemektedir. Böylece pirelerin bitmesi sağlanacaktır. Ardından küvetin içindeki su dökülerek daha önceden hazırlanan su ile kedi durulanmalıdır. Su tamamen berrak olana kadar su dökme işlemi devam etmelidir.

Kedi Yıkanmaya Karşı Çıkıyor ise Lif Kullanılmalı

Şayet kedin tüm uğraşlarına rağmen yıkanmaya karşı geliyor ise petshoplardan temin edebileceğiniz ıslatılmaya ihtiyaç duymayan, özel bezlerle kediler temizlenebilir.

Kedi Nasıl Yıkanır? Kedi Kurulama

İlk olarak bir havlu yardımıyla kedinin üzerindeki tüm ıslaklık giderilmelidir. Ardından farklı bir havlu ile desteklenebilir. Havluyu masaj yapıyormuş edası ile nazik hareketlerle kurulanmalıdır. Ayrıca havlu kurutma makinesi ile ısındırılarak da kurulanabilir. Kedi havlu ile kurulanmak istemiyor ise sıcak hava ve üzerinde oturabilecekleri bir havlu ile de uzaktan kurulama işleme yapılabilir. Ayrıca kediyi tarayarak da hem kurulanmasına hem de rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.