Göz muayenesine giden hastalar yakından bilirler. Hekimle görüşmeden önce 2 tip ayrı ölçüm yapılır.
Bunlardan ilki görme kusurlarının tespitine yönelik ölçümdür. Bir diğeri ise göz tansiyonu olarak adlandırılan ‘göz içi basıncın’ tespitidir.
Göz içi basınç değişiklikleri kritik seviyedeki göz hastalıkları arasındadır. Evcil hayvanlarda da görülebilen göz içi basın değişiklikleri yapısal sorunlara yol açabilen bir durumdur.
Göz küresinin içinde mumor akuz denilen bir yapı bulunur. Lensin ön yüzünden korneanın arka yüzüne kadar tüm boşlukları dolduran bu sıvının temel görevi göz içi yapılara ihtiyacı olan besleyici maddeleri taşımaktır. Bunu yaparken de intraoküler bir basınç oluşturur.
Sağlıklı bir gözde bu basın 15-25 mm/Hg arasındadır.
Basıncın artarak gözde patolojik değişimlere yol açması sonucu glaukoma şekillenir.
Retina ve kornea üzerinde oluşan baskı fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Basın yüksekliğinde erken müdahale ile sonuç alınabilir ancak basıncın 40 mm/hg üzerine çıktığı durumlar oldukça risklidir ve körlüğe kadar gidebilen kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir.
Evcil hayvanınızın gözünde normal dışı bir görünüm fark ettiyseniz, gözlerinden kaynaklı rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz uygun olacaktır.
Gözler hayata açılan pencerelerdir ve kapanmasını hiç istemeyiz.
Sağlıkla kalın, 2021’de tüm iyi dilekleriniz gerçekleşsin.