Japon balıkları çok küçük balıklar sınıfında değillerdir ve bu nedenle beslenmeleri de buna uygun olarak ayarlanmalıdır. Çok ince halde ufalanmış yemler Japon balıkları için uygun değildir. Japon balıklarının yutabilecekleri irilikte yem vermek daha sağlıklı bir davranış olacaktır.
Japon balıkları için özel olarak üretilen yemleri tercih etmeniz tavsiye edilir. Bu balıkların en fazla ölüm nedeni olarak fazla yemleme gösterilmektedir ve bu da beslenme konusunda bilinçsizce yapılan davranışların çokluğunu göstermektedir.
Aşırı yemlemeden uzak durulması gereken Japon balıklarının günde 1-2 defa yemlemek yeterlidir. Tane hesabı olarak yapılan ayarlamalar dışında daha doğrusu balıklarınızın 2-5 dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar yemleme yapılması da tercih edilebilir. Balıkların yeme ihtiyacının azaldığı dönemler vardır. Bunlardan bir tanesi, su sıcaklığının düşmesidir. Akvaryum içerisindeki suyun sıcaklığının düşmesi ile birlikte yem miktarının da azaltılması gerektiğinin göstergesidir.
Japon balıkları tek çeşit yemek yemezler. Çok çeşitli bir beslenme şekilleri vardır. Çeşitli olması faydalıdır. Gelişimleri ve sağlıkları açısından önemli olan bu konuda dikkat edilmesi gereken şey yemlerinin tek düze değil de çeşitli besinler içeren yemlerden seçilmesidir. İçerisinde bitkisel maddeler içeren pul yemler ve hayvansal gıdalarla yapılanlar bunlara örnektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta farklı yemlerin aynı kavanozda saklanmaması gerektiğidir. Çünkü bu yemlerin son kullanmak tarihleri birbirinden farklıdır ve aynı kavanozda tutuldukları zaman birbirlerinden etkilenmektedirler ve son kullanma tarihlerini kısaltabilirler.
Farklı nemlenme özelliklerine sahip olan bu yemler aynı kavanozda durarak birbirlerinin besin değerlerini düşürebilmektedirler. Tek düze yem yiyen balıklar bir süre sonra vücutlarında olumsuz tepkiler gösterirler. Bu nedenle sadece hazır yemler kullanmamalıyız. El yapımı hazırlanabilen çeşitli sebze yemleriyle de beslenmelerinde fayda vardır. En çok tercih edilen yemek ise ıspanağı temizledikten sonra bir tencereye koyarak kaynatabilir ve sap kısımlarını keserek diğer kısımlarını küçük parçalar haline getirerek balıklarınıza verebilirsiniz. Sap kısımlarının kesilmesinin nedeni kaynatılarak yumuşak hale getirilseler bile sertliklerini çok fazla kaybetmiyor olmalardır. Ayrıca damar kısımları da bazen aynı sertliğe sahip olmalarından dolayı kesilebilir. Ispanağın yanında mevsim sebzeleri de bu şekilde bir tarif uygulanarak yem olarak tercih edilebilirler.
Bu balıklarda aklınızdan çıkarmamanız gereken şey hiç doymayan balıklar olmalarıdır. Ne kadar yem verirseniz o kadar yemeye çalışırlar. Bu da onların çatlamasına neden olur. Türkiye’de Japon balıklarının ölüm nedenlerinin büyük bir kısmı bu sebepten dolayıdır.