Hayvanlar Aleminin Büyülü Dünyasına Davet

261
Hayvanlar âleminin buyulu dunyasina davet

Britanyalı yazar ve gazeteci Caspar Henderson’ın “Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı” artık Türkçede. Yazar, bizi hayvanlar âleminin büyülü dünyasına davet ediyor. Deniz Keskin’in Türkçeye çevirdiği, Metis’ten çıkan kitabın tanıtım bültenini ve Henderson’ın kısa bir biyografisini paylaşıyoruz

Hayvanlar âlemi insanı ezelden beri büyülemiştir. Kimi gerçek, kimi hayal ürünü olan hayvanlar efsanelerde, masallarda, sanat eserlerinde sık sık boy gösterir. Çağımızda artık ejderhaların, Zümrüdüanka kuşunun ya da tek boynuzlu atların gerçekte var olmadıklarını biliyoruz. Peki ama var olan bazı hayvanların da en az onlar kadar ilginç ve büyüleyici olduklarını biliyor muyuz?

Borges’in Düşsel Varlıklar Kitabı’ndan ve ortaçağ hayvannamelerinden esinlenen bu kitapta Caspar Henderson, evrimin yaratıcılığının insanın hayal gücünden hiç de aşağı kalmadığını gözler önüne seriyor. Sevimli yüzüyle aksolotldan tehditkâr görünümüyle dikenli moloka, dayanıklı su ayısından yanardöner Venüs kuşağına birçok sıradışı hayvanı daha yakından tanımamıza, aşina olduğumuz bazı hayvanların ise bir o kadar sıradışı özelliklerini keşfetmemize imkân sağlıyor. Bunu yaparken de bilimin yanı sıra edebiyat, sanat, felsefe, mitoloji ve tarihten faydalanarak zengin bir metin ortaya koyuyor.

Fakat hemen belirtelim: Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı bir ucube sirki değil. Amacı ele aldığı hayvanları ötekileştirmek değil, bilakis (kendisi de bu kitapta yer alan) insanla diğer hayvanlar arasındaki derin evrimsel bağı, farklarımızın yanı sıra benzerliklerimizi vurgulamak ve bazıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlatmak.

Dünya hayal bile edemeyeceğimiz varlıklarla dolu, diyor Henderson. Onları koruyabilmek için öncelikle hayal gücümüzü, onların gerçekliklerini daha iyi anlayacak şekilde genişletmemiz lazım.

Caspar Henderson hakkında

Caspar Henderson

Britanyalı yazar ve gazeteci Caspar Henderson, Westminster School’da ve Cambridge Corpus Christi College’da eğitim gördü.

Bir süre Uganda’da yardım projelerinde çalışarak çevre, kalkınma ve insan hakları konularında uzmanlaştı.

1992-94 yılları arasında Oxford Üniversitesi’nde iklim değişimi ve çevreyle ilgili diğer meselelere odaklanan Green College Centre’ın koordinatörlüğünü yürüttü.

1995-96 yıllarında BBC Radio 4’da yayınlanan, çevre sorunlarını ele alan Costing the Earth adlı programda çalıştı. Sonraki birkaç yıl boyunca Financial Times, Independent, New Scientist, Ecologist gibi gazete ve dergilerde enerji, bilim, çevre ve insan haklarıyla ilgili makaleler yazdı.

Çevre hakkında keleme aldığı yazılarla 1999 yılında Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN)-Reuters tarafından verilen ödüle layık görüldü.

2002-2005 yılları arasında İngiltere merkezli Open-Democracy adlı sitede editörlük yaptı.

Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı 2013 yılında Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı Ödülü’nün finalistleri arasına girdi.