İştah durumu bir çoğumuz için bazen kontrol edilmesi güç bazen de sorunlar doğuracak kadar azdır. Bizler iştahı canlının besin alma isteği olarak tanımlarız.
İştahsızlık bazen bir hastalıktan kaynaklı olabilmektedir ki bir çok ateşli hastalıkta sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Genelde sindirim sistemi hastalıklarında iştahın yok olduğu gözlenmektedir. Bu durumda hastanın genel durumu hızla bozulmakta ve daha kötü sonuçlar alınmaktadır.
Kedilerin seçici canlılar olduğundan hep bahsederiz. Normal yaşantısını süren bir kedi bazen en sevdiği gıdaya bile burun kıvırmaktadır. Diğer yandan hasta olmalarından kaynaklı gıda alımında sorunlar yaşayabilmekte ve hastalık şiddetinin daha da artmasına zemin hazırlamaktadır. Eğer kedinizin beslenmeye bağlı bir hastalığı yoksa, kısa bilgilerle ona seçeceğiniz kuru mama hakkında bilgiler paylaşacağız.
Hasta Kedi
İdrar yolu problemi yaşayan kediler sık hasta olurlar. Bu tip kedilere dengelenmiş proteinli mamalar ve magnezyumu düşürülmüş diyetler seçilmelidir. Urinary ya da ambalajında Low Magnesia ibareleri aranmalıdır. Veteriner kliniklerinde satılan ve veteriner hekim tavsiyesi ile tüketilen mamalar bu tip hastalığa sahip kedilerde kullanılmaktadır. Hatalı mama kullanımı idrar yollarında tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu tıkanmalar ölümlere sebep olduğundan diyet mamalarla beslenmenin öneminin gözlendiği bir hastalıktır.
Ağzında ve dişlerinde yara olan, burun akıntısı bulunan kedilere sıkça rastlarız. Bir çoğu viral bir hastalık sebebiyle oluşmaktadır. Böyle bir kedinin sert gıdaları yemesi ağrılı olacağından daha çok yumuşak ve kolay kırılabilir mamalar tercih edilmelidir. Ağrıdan dolayı gıda alım sıklığının azalacağı düşünülerek kilo kaybını telafi etmek için yüksek protein içeren mamalar tercih edilebilir. Bu hastalar bazen şırınga ile beslenmeye zorlanabilir. Eğer kedi mama alımını reddediyor ise Viyo ürünlerini şırınga ile zorla yedirebilirsiniz. Ağız ve diş hassasiyeti olan kedilerde Oral Care mamaları seçmeniz onun ağız ve diş sağlığına yardımcı olacaktır.
Kedilerde Alerji
Kediniz alerjik bir bünyeye sahipse işler biraz daha zorlaşacak demektir. Çünkü alerji yapan maddenin ne olduğunu bulmak özel ve masraflı tetkikler gerektirir. Genelde alerjik kedinin beslenmesinde seçilen mamadaki protein kaynağına göre tahmin yürütülmektedir. Bir çok kez bu seçim hatalı olmaktadır, çünkü kullanılan proteinden çok içerisindeki tahıllar alerji yapabilmektedir. Sizin de böyle hasta bir kediniz varsa Hypoalerjenik ibaresi içeren mamaları tercih edebilirsiniz. Çoğu zaman balıklı ve tahılsız konserve mamalar çözüm olmaktadır.
Sindirim sistemi hassas olan kedilerde Sensitive mamaları tercih etmelisiniz. Bu durum bir nevi gıda alerjisi gibi düşünülmelidir. Sindirim sistemi hasta olan kedide ishal, kusma ya da kabızlık gözlemlenir. Eğer bunun gıdaya bağlı olduğunu düşünüyorsanız mamanızı derhal değiştirmeli ve ona faydalı olacak mamayı kullanmalısınız. Digest Sensitive mama yiyen kedilerde diyet değişikliğinin tepkisi hızlı şekillenen inatçı ishallerdir.
Hasta Kedi Bakımı
Genel durumu çok kötü olan hasta kedileri beslemek için öncelikle kedi ile yakın temasa geçilmelidir. Anne altından erken ayrılan ve annesi olmayan kediler gibi bu kedileri de biberon ya da enjektörle beslemeniz gerekmektedir. Anne süt tozu, süt ya da su ile karıştırılarak, yemek yemekte zorlanan kediye enjektörle verilmelidir. Biraz toparlamanın ardından su ile eriyebilen konserve mamalar yine enjektörle biraz zorlanarak verilebilir.
Aşırı zayıflık ve aşırı kilonun hastalık sayıldığı günümüzde mama seçiminin önemi tartışılmaz. Eğer kediniz kaşektik denecek kadar zayıfsa kaburgaları ve kemik başları elinize gelecek şekildedir.Kaburgalar gözle görülür şekildedir. Bu tip bir kedi eğer böbrek sorunu yoksa beslenme yetersizliğine sahip demektir ve bu kedi için mama seçimi tahılsız yüksek proteinli yavru mamaları olmalıdır. Kilo her canlıda olduğu gibi kedilerde de hayat kalitesini olumsuz etkiler. Böyle bir kedinin beslenmesinde Light kedi mamaları tercih edilmelidir. Light mamalarda verilecek mama miktarı zayıflatmak için ve kilo korumak için düzenlenmiş ve paketin üzerinde belirtilmiştir.
Sizin de hasta bir kediniz varsa yukarıdaki ibareleri kedinizin hastalığına göre tercih edebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, hasta bir kedi özel bakım ve besleme istediğinden veteriner hekiminizin önerdiği diyetler yine veteriner hekim refakatinde değiştirilmelidir.