Evcil Hayvanınızla Hayatınız Nasıl Değişecek?

398
evcil hayvan tasimaciligi

Evcil hayvan beslemeye ilgi, gün geçtikçe artıyor.

Özellikle kedi sahiplenme oranı son bir yıl içinde ciddi oranda arttı. Kedi köpek sahiplenmeden önce bakımı, beslemesi, sağlığı, eve uyumu, ırk seçimi gibi konularda sık sık gerek telefonla gerek yüz yüze danışmanlık veriyoruz.
Irk seçimi ilk sorulan sorulardan…
Eğer köpek besleyecekseniz nerede yaşayacağı, yaşam alanının büyüklüğü önemli bir faktör.
Iri ırk enerjisi yüksek bir köpeğin yaşam alanı apartman daireleri değil. Daha geniş, hareket kısıtı olmayan alanlara ihtiyacı var. Çiftliğime, bahçeme, işyerime bekçilik yapsın düşüncesindeyseniz her insana sevgiyle yaklaşan, başını okşayanı dost bilen köpeklerden uzak durmanız yerinde olacaktır.
Köpek ırklarının gerek fiziksel gerek sosyal özelliklerine ilişkin internetten detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

DİŞİ Mİ, ERKEK Mİ OLMALI?

Kedi sahiplenecekseniz uzun ya da kısa kıllı oluşunun yanı sıra hareketli ya da daha miskin yapıda oluşuna göre bir seçim yapabilirsiniz.
Evcil hayvanda tercih dişiden mi erkekten mi yana olmalı?
Kedi ya da köpeğinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız cinsiyetin herhangi bir önemi yok ancak kısırlaştırmama niyetindeyseniz erkekler kızgınlık döneminde idrarla karışık sperma ile etrafı işaretler.
Kötü keskin kokulu bu vücut sıvısını ev içinde yaşayanlar akıllarına gelen her yere bırakırlar. Dişi hayvanlar kızgınlıkta yüksek perdeden farklı sesler çıkarır ki bu durum komşularınızın bile kapınızı çalmasına neden olabilir.

BAŞLANGIÇ MASRAFLI

Evcil hayvan sahiplenmek çok masraflı mıdır?
Evcil hayvan için bir ücret ödüyorsanız bu bizim konumuz dışı ancak temel ihtiyaçlarının temini başlangıç masraflarından biridir. Taşıma kutusu, kedi tuvaleti, kum, mama, mama kabı, birkaç oyuncak, tasma, tırmalama tahtası, tarak, tırnak makası gibi ürünleri satın almanız gerekir.
Sağlık kısmında ise kedi ya da köpek fark etmeksizin 2 aydan 2 aya antiparaziter uygulamalarını yaptırmanız gerekir. İllere göre değişmekle birlikte kedilerde sabit, köpeklerde ağırlığa göre belirlenir. Kedilerde 5, köpeklerde 5-7 arasında aşı uygulanır. Aşılar 2 ayı aşkın bir takvimde tamamlanır. Aşılar ve ilk malzemeler sonrası rutin masraflar antiparaziterler, mama, kum, kediler için kıl topağı önleyici macun olacaktır. Bu ürünlerin sabit bir fiyatı yoktur bütçenize göre belirleme şansınız var.

EĞİTİM VERİLMELİ

Tuvalet sorunu önemli bir konu.
Kediniz varsa anne yanında kuma alışkındır. Kuma çiş kaka yapmayı tercih eder. Tuvaletini kirli bildiği zamanlarda yaramazlıklar yapsa da genelde tuvaleti kullanır.
Köpeklere tuvalet eğitimi vermek gerekir. Aksi halde akıllarına gelen her yere yaparlar. Eğitim sabır gerektiren bir süreçtir ve 3-4 ayı bulabilir.
Üzerime atlar mı, beni ısırır mı, tırmalar mı gibi endişeleri de oluyor ilk kez evcil hayvan bakmayı tecrübe edecek olanların.
Ailenizin yeni üyesini ne kadar sert sever, boğuşur, ısırmasını oyun olarak kabul ederseniz o kadar karşılığını maalesef alırsınız.
Dişleri kaşındığında ısırma eğilimi gösterir buna kesinlikle izin vermemelisiniz. Küçük bir yavrunun üstünüze atlaması pek mümkün değildir ancak yaramaz bir kediniz olursa maalesef korktuğunuz başına gelir. Bu tamamen evcil hayvanınızın karakteriyle, sizin ona yaklaşımınızla ilgilidir.

DOKTORA DANIŞMALI

Alerjik bünyesi olduğu için etkilenip etkilenmeyeceğini merak edenler de oluyor.
Alerji başlı başına bir tartışma konusu. Yıllardır baktığım bir kediyle ne zaman uzun uzun ilgilensem alerjik durum oluşuyor ancak diğer hiçbir kedi ya da köpekten etkilenmiyorum.
Benzer deneyimler meslektaşlarımızın, ekip arkadaşlarımızın başında da var. Kedi alerji yapar ya da yapmaz diyemem. Sadece ciddi bir astımınız varsa hekiminizle görüşmeden sahiplenmemeniz gerektiğini söyleyebilirim.

ÖNÜNE GEÇEMEZSİNİZ

Kıl dökümü en çok endişelendiren konulardan biri.
Sonbahar kış geçişleri ile ilkbahar yaz geçişlerinde kıl dökümü gözle görülür biçimde artar.
Düzenli tarama ile dökülen kılları tarağa toplayabilirsiniz. Mevsimsel dökülmenin önüne geçmenize imkan yok. Vitamin mineral eksiklikleri de kıl dökümünü tetikleyen durumlardır, iyi beslediğiniz evcil hayvanınızın kılı daha az dökülecektir.
Tüm bunların ışığında ben bir cana ömrü boyunca bakabilir miyim, sevgimi esirgemeden, ihmal etmeden, fedakarlıkla onun yaşamına dokunabilir miyim sorusunu da kendinize sormanızı öneririm. Onların hayatı da en az bizimki kadar değerli.