Engerek balıkları, yani Chaulidous cinsi, tuzlu sularda yaşayan ve iğne gibi dişleri olan bir balık türüdür.
35-65 santimetreye kadar büyürler gündüz vakitlerinde yüzeyin 1300-1700 metre derininde yaşarlar, geceleri ise 90 metreye kadar çıkabilirler. Çoğunlukla tropik ve ılıman sularda yaşarlar.
Bilinen en yırtıcı avcılardan birisidir ve genellikle avlarını, onları avlamadan önce bir araya toplarlar. Bunu başarabilmek için, evrimsel süreçte sırt dikenleri üzerinde oluşan ışık üreten, biyolüminesan bir organı (fotofor) kullanırlar. Aynı zamanda bu ışık sayesinde olası eş adaylarına mesajlar gönderirler ve rakiplerini uyarırlar. Su içerinde tamamen hareketsiz kalan avcı, sırt dikenini yavaşça sallayarak, ışığı yakıp söndürür ve bu sayede gerekli mesajları iletebilir. Çoğunlukla avlanma sırasında kullanılan bu ışığı, av konumundaki balıklar besin zannederek avcının yanına kadar yaklaşırlar. Işığın aslında ne olduğunu anladıklarında, iş işten geçmiştir.
Genellikle gümüş, siyah veya yeşil renklerdedirler. Sivri dişleriyle avlarını bir seferde hareketsiz bırakabilirler. Dişleri o kadar uzundur ki, tür ağzını kapatamaz. Ayrıca genellikle ejder balıkları ve diğer küçük balıkları avlanma sırasında, dişleri sebebiyle aldığı darbeleri omurgasındaki ilk kemik emerek azaltır. Yapılan araştırmalar, türün saniyede vücudunun 2 katı kadar mesafe alabilecek hızda yüzebildiğini gösterse de, bu veriler henüz doğrulanmamıştır. Türün avcıları arasında ise yunuslar ve köpekbalıkları bulunmaktadır.