Dondurucu soğukta ya da kaynar suda hayatta kalmayı başarabilen dünyanın en dayanıklı hayvanı su ayısının şifresi çözüldü.
Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı su ayısının (tardigrad) bu özelliğinin genetik şifresi çözüldü.
Battaniye görevi
Sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan ve Tokyo Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen araştırmada, radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan su ayısının (tardigrad), DNA yapısını battaniye gibi sararak koruyan bir protein keşfedildi.
Profesör Takekazu Kunieda ve meslektaşlarının, “Dsup” adı verilen bu proteini üreten insan hücreleri geliştirdiği, niteliği değiştirilmiş insan hücrelerini radyasyona maruz bıraktığı ve Dsup proteininin, DNA’nın çok daha az zarar görmesini sağladığının gözlemlendiği kaydedildi.
Olağanüstü koşullarda yaşayabiliyor
Bilim adamları, olağanüstü çevre koşullarında yaşayabilen bu organizmanın genlerinin, gelecekte yaşam türlerinin radyasyondan ve x ışınlarından korunması için kullanılabileceğini belirtiyor.Yatay gen transferi
Su ayıları hakkında 2015 yılında yapılan bir araştırma da hayvanların DNA’ların bir bölümünü, yatay gen transferi adı verilen bir süreçle bakterilerden aldığını göstermişti.
Dünya üzerinde 800’den fazla nitelikleri tanımlanan su ayısı türü bulunuyor, binlercesinin ise henüz adlandırılmadığı ifade ediliyor.
Yeter ki su olsun
Su ayıları, topraktan ve deniz tabanlarından Antarktika’daki buzullara kadar su olan her yerde yaşayabiliyor.