Cinsiyetler arasındaki farklılıklar sadece insanlara özgü bir durum değil. Hayvanlar aleminde de cinsiyet farklılıkları, bazı davranış modellerinin farklılaşmasına neden oluyor.
Aslında bu konuda kesinleşmiş bilimsel veriler mevcut değil ancak hangi evcil hayvan sahibiyle konuşursanız konuşun, hepsi size cinsiyet farklılıklarının evcil hayvanlarda davranış değişikliklerine neden olduğunu söyleyecektir. Üstelik bu farklılıklar, kedilere veya köpeklere göre de değişebiliyor. İsterseniz konuya biraz daha yakından eğilelim.
Dişi ve erkek köpekler arasındaki farklılıklar
Fiziksel farklılıklarının yanı sıra dişi ve erkek köpeklerin sağlık sorunları veya davranış şekilleri de cinsiyete bağlı olarak değişebiliyor. Kısırlaştırılmamış erkek köpekler, çiş yaparak kendi alanlarını belirlemeye veya çiftleşmeye daha eğilimli oluyorlar. Bir başka dikkat çekici nokta ise kısırlaştırılmamış erkek köpeklerin, kendilerine bir eş bulma arzusuyla etrafta gezinme eğilimlerinin daha fazla oluşu. Alanını belirleme veya çiftleşme isteği, aslında tüm köpekler için son derece normal bir durum. Dikkat çekici olan ise bu durumun kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde daha fazla görülmesi.
Köpekler aleminde cinsiyetler arasındaki bir başka farklılık da dişi köpeklerin ev içindeki eğitimlere daha fazla itaat etmesi ve sahiplerine karşı daha dikkatli olması. Aslında köpeklerin itaatkarlık düzeyi; çevresel konular, tür, sahibinin tutumu gibi pek çok şeye bağlı olarak değişebiliyor. Cinsiyet bunlardan sadece bir tanesi.
Kısırlaştırılmamış dişi köpekler, yılda iki defa kızgınlık dönemine girebiliyor. Bu durum bazen köpeğin boyutlarına ve cinsine göre değişebiliyor. Bu dönemde köpeğin kanaması olabiliyor ve bu durum 2-6 hafta sürebiliyor. Erkek köpekler ise yılın herhangi bir zamanı çiftleşmeye hazır oldukları için bu şekilde özel bir dönem geçirmiyor.
Dişi ve erkek köpekler arasındaki bir başka farklılık da sağlıkla ilgili konular. Köpekler cinsiyetlerine göre farklı sağlık sorunları yaşayabiliyor. Örneğin dişi köpeklerde meme tümörleri veya rahim hastalıkları gelişebiliyor. Erkek köpeklerde ise prostat sorunları yaşanabiliyor.
Dişi ve erkek kediler arasındaki farklılıklar
Köpeklerde olduğu gibi dişi ve erkek kediler arasında da bazı farklılıklar var. Görünüş olarak bakıldığında erkek kedilerin dişilerden daha iri olduğu söylenebilir. Kısırlaştırılmamış erkek kediler, testosteron üretimi nedeniyle daha büyük yanaklara ve daha yuvarlak bir yüze sahip oluyor. Fiziksel farklılıkların bir diğeri de dişi kediler, doğduktan sonra erkek kedilere göre gözlerini daha erken açıyor. Dişi kedilerin erkek kedilere göre daha uzun yaşadıkları biliniyor. Öte yandan erkek kediler, idrar yolları daha kısa olduğu için daha fazla üriner problemler yaşayabiliyor.
Elbette dişi ve erkek kediler arasındaki tek farklılık fiziksel özellikler değil; davranışlar arasında da bazı farklılıklar söz konusu. Örneğin 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre dişi kedilerin insanlara karşı daha korkak ve zaman zaman daha agresif oldukları biliniyor. Erkek kediler ise daha oyunbaz, sosyal ve sevgi dolu olarak biliniyor.
Kedi sahipleri, erkek kedilerin sadece insanlara karşı değil, diğer kedilere karşı da daha sevecen olduklarını söylüyor. Örneğin erkek kedilerin, cinsiyetten bağımsız olarak diğer kedilerle oynamaya daha meyilli oldukları biliniyor. Dişi kediler ise özellikle ev içinde kendi alanını belirleyen ve bu alana bir başkasının girmesinden hoşlanmayan bir davranış sergiliyor.
Tüm bu özellikleri bilmek, evcil hayvan sahibi olmadan önce önemli olabilir. Ancak bir hayvanın davranışını belirleyen pek çok şey var. Bir hayvanı nasıl yetiştirdiğiniz, onun cinsiyetinden daha önemli olabiliyor.