Dalmaçyalı köpekler yüksek dayanıklığı sahip, adeleli ve orta büyüklükte bir köpek türüdür. Dalmaçyalılar temiz ve yalın hatlara sahip olmasıyla adeta zarafetin simgesidir diyebiliriz
Kısa , sert ve sık kürkü siyah ya da kahverengi rastgele dağılmış beneklerle süslüdür. Benekler birleşerek lekeler oluşturmaz, birbirlerinden ayrı ve belirgin olmalıdır. Kavisli parmaklarla ayaklar yuvarlaktır. Tırnakları ya beyaz ya da vücut lekeleriyle aynı renktedir. Burnu beneklerin rengine bağlı olarak siyah ya da kahverengi renkte olabilir. Gözleri yuvarlaktır. Siyah ya da kahverengi rengi de olup zeki bakış ifadelerine sahiptir. Kulakları yumuşak, uca doğru daralan ve hafif yukarı doğru kıvrımla taşınır. Benekleri ne kadar belirgin ve iyi dağılmışsa o kadar daha hoş dururlar. Dalmaçyalı yavru köpekler tamamen beyaz doğar ve benekleri sonradan ortaya çıkar.
Dalmaçyalı Köpeklerin Mizacı
Dalmaçyalı köpekler oyuncu ve neşeli köpeklerdir. Köpek oyuncaklarıyla oynamaya bayılırlar. Aşırı derecede duyarlı ve sadıktırlar. Dalmaçyalı köpeklerle insanlarla birlikte olmaya ihtiyaç duyarlar. Aksi halde depresyona girebilirler. Bu enden iyi bir bahçe köpeği olamazlar. Bellekleri mükemmeldir ve kötü bir davranışı yıllarca unutmazlar. Dalmaçyalı köpek ırkı oldukça enerjiktir ve çocuklar oynamaya bayılırlar. Ancak çok küçük çocuklar için biraz fazla hareketli olabilirler. Ayrıca kızdırılmaktan hoşlanmazlar. Erkek dalmaçyalı köpekler genelde diğer erkek köpeklerden hoşlanmazlar. Yeterince sosyalleştirilmediklerinde biraz gergin ve çekingen olabilirler.
Dalmaçyalı köpekler oldukça zeki canlılar olmalarının yanı sıra bir o kadar da inatçıdırlar. Sıkı ve disiplinli bir eğitime ihtiyaçları vardır. Ancak gerekli eğitim verilirken sert eğitim metotları tercih edilmemelidir. Dalmaçyalı köpekler yüksek itaat derecesine kadar eğitilebilirler. Hatta koruma ve bekçilik amaçlı eğitim de alabilirler. Bir doğumda 15 yavruya kadar çıkabilen yük doğum oranları vardır. Dalmaçyalı köpekler apartmanda beslemeye uygun köpekler değildir. Fakat günde bir kaç kez koşma imkanı yaratabilirseniz ve daireniz büyükse apartmanda da bakılabilir. Ev içinde oldukça aktiftirler ve bahçede ise ev az orta büyüklükte çitlerle çevrili bir alana ihtiyaç duyarlar. Bahçede, normal zamanlar için de muhakkak bir köpek kulübesi olması ve soğuk havalarda da bahçede veya kulübede bırakılmamalıdır.
Dalmaçyalı Köpeklerin Sağlığı Hakkında
Dalmaçyalı köpeklerin sağırlık oranları oldukça yüksektir. Türün %10-12’si sağır doğar. Bu nedenle köpeğiniz 6 haftalık olduğunda Bear ismi verilen teste götürülüp sağırlık olup olmadığına bakılmalıdır. Doğuştan sağır olan dalmaçyalı köpeklerin kısırlaştırılması önerilir. Bu sayede türün sağır doğan yavru oranını düşürmeye katkıda bulunmuş olursunuz. Dalmaçyalı köpeklerin diğer köpek türlerine oranla ürik seviyeleri yüksektir. Bu durum onların idrar yollarında taş oluşma ihtimalini arttırır. Ayrıca bu türün alerjik bir derisi vardır ve sentetik kumaşlar, halılar onlar için zararlıdır.
Dalmaçyalı Köpeklerin Bakımı
Dalmaçyalı köpekler yılda 2 kez yoğun şekilde tüy dökerler. Köpek tarağı ile günlük tarama bu bakımı kolaylaştırır. Köpeğe has kokusunun olmadığı ve hatta titizlik derecesinde temiz oldukları da bilinir. Sadece gerektiğinde köpek şampuanı ile yıkanmalıdır.
Dalmaçyalı Köpeklerin Geçmişi
Dalmaçyalı köpekler Orta Çağlarda av köpeği olarak yetiştiriliyordu. 1800’lerde ise popüler bir at arabası köpeği oldu. İngiliz soylular güç gösterisi yapmak istediklerinde, Dalmaçyalı köpekler gezinti sırasında at arabasına eşlik ederlerdi. Ayrıca seyahate çıkıldığında sahipleri başka bir işle meşgulken arabaları korurlardı. Çok yönlü bir yanı olan Dalmaçyalı köpeklerin itfaiyecilerin maskotu, askeri bekçi, sirklerde gösteri köpekliği, kemirgen avcısı, av köpeği, çoban köpeği ve koruma köpeği gibi birçok alanda kullanıldığı da bilinmektedir. Bugünlerde ise bu güzel ırk temel olarak ev köpeği olarak kullanılmaktadır.