Çakal

472
Çakal

Çakal vahşi yaratılışları ile birlikte doğada yaygın olarak görülen canlılardan biridir. Pek çok kişi tarafından tilki ile karıştırılmaktadır. Çakal nedir sorusundan ziyade kişiler daha çok bu hayvanların özellikleri ile ilgilenmektedir. Gündüz saatlerinde dinlenen ve geceleri avlanan bu hayvanlar genellikle çalılık bölgelerde, ormanlık alanlarda ya da kırsal bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedir. Aynı zamanda yerleşim yerlerine de çok yakın olan alanlarda da ortaya çıkmaktadırlar.

Çakal ve Özellikleri

Son derece ürkek bir görüntüye sahip olan çakal genellikle sürü psikolojisi ile hareket etmektedir. Açık alanların bulunduğu bölgelere saldırı gerçekleştiren çakallar, insanlar ile en fazla iletişime giren hayvanlar arasında yer almaktadır. Çakal özellikleri arasında bu nokta büyük önem arz etmektedir. Çakal türleri ise dünya üzerinde oldukça fazladır. Köpekgiller familyasına ait olan çakal tarihçesine bakıldığında pek çok özelliklerinden bahsetmek de mümkün olabilmektedir. Çakallar son derece atletik bir yapıya sahiptir ve saatte 50 kilometre kadar hıza erişebilmektedir. Bu nedenle insanların çakallardan kaçabilme olasılığı oldukça düşüktür. Çakallar doğada bulunan kemirgenlerle beslenerek hayatlarını sürdürmektedir. Sıçan ya da fare gibi canlılar onların besin grupları arasında yer almaktadır.

Çakal Türleri

Çakal türleri konusuna şöyle bir bakıldığında bölgelere göre farklı çeşitlerden bahsedilebilmektedir. Altın çakal, çizgili çakal ve kara sırtlı çakal en yaygın görülen türler arasında yer almaktadır. Türkiye’de de pek çok farklı çakal türüne rastlamak mümkün olabilmektedir.

Çakallarda Avlanma ve Beslenme

Çakallarda avlanma ve çakallarda beslenme diğer yırtıcılarda olduğundan farksızdır. Bu hayvanlar büyük bir antilobu avlayıp yiyebilecek derecede güçlü canlılardır. Genellikle 15 kilogram ağırlığa kadar varabilmektedirler. Boyları ise 80 santime kadar ulaşabilmektedir. Çok aç kaldıkları zamanlarda yerleşim yerlerinde bulunan kümes hayvanlarına da saldırıda bulunabilmektedirler. Etçil bir hayvan olmaları ise çakal özellikleri arasında son derece önemlidir. Çakallar Türkiye’de Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak görülmektedir. Tüm bunların yanında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin alçak olan kesimlerinde de çakal sürüleri ile karşılaşılabilmektedir.

çakal türleri

Çakallarda Üreme ve Çiftleşme

Çakallarda üreme ve çakallarda çiftleşme diğer memeli hayvanlar ile aynı özellikleri barındırmaktadır. Memeli hayvan grubuna giren çakallar, köpekler ile de çiftleşebilmektedir. Bu nedenle ortaya köpek ve çakal kırması yavrular çıkabilmektedir. Gebelik süreleri son derece kısa olan çakallar 60 ile 70 gün sonunda yavru çakalları dünyaya getirmektedir. En fazla 7 yavru verebilen dişi çakallar genellikle ağaç kabuklarına ya da oyuklara doğum yapmaktadır. 8-9 aya ulaşan yavru çakallar kısa bir süre içinde kendi başlarına yaşamaya ve avlanmaya başlayabilmektedir.

Çakal Ömrü

Çakal ömrü mevsimsel koşullara, beslenmeye ve iklime bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kendine İyi bakan ve sağlıklı beslenebilen çakallar 14 yıla kadar yaşayabilmektedir; ancak belli bakımevlerinde ya da hayvanat bahçelerine kapatılan ve doğal ortamından ayrılan çakallar yaklaşık 8 yıl gibi bir sürede yaşamlarını yitirebilmektedir. Leşçil hayvanlar olduklarından dolayı enfeksiyon kapma ve hastalanma gibi nedenlerden dolayı çok kısa sürede hayatını kaybeden çakal türlerinden de bahsedilebilmektedir.

Çakallar Hakkında İlginç Bilgiler

Çakallar hakkında ilginç bilgiler konusundan da söz etmek mümkündür. Çakallar Afrika, Asya ve Avrupa’ya özgü hayvanlardır. Aynı zamanda gece ya da alacakaranlıkta avlanmaktadırlar. Hindistan’da yaşayan çakal türleri tüm sene boyunca çiftleşebilmektedir. Tek eşli olan bu hayvanların en fazla yavru sayısı 7’dir. Çakallar saatte 50 kilometre gibi bir hız ile koşabilmektedirler. Çirkin bir surata sahip olmaları nedeniyle ise pek çok kişi tarafından hiç sevilmeyen hayvanlar arasında yer alırlar.