Bufalo

490
Bufalo

Bufalo, toynaklıgiller familyasında bulunan ve karada yaşayan en büyük memeli hayvanlardan birisi olarak nitelendirilmektedir. Bufalonun Latincedeki adı Bovini’dir.

Bufalo ve Özellikleri

Bufalolar, kuvvetleri ve cesur yerleşimleriyle bilinen büyük yabani boğalardır. Tüm türlerdeki boynuzların yapısı farklıdır. Afrika mandalarında, nispeten kısadırlar, yanlara doğru büyürler ve bir yayda dik olarak kıvrılırlar, boynuzların tabanı kalınlaşır ve alnına bir kask oluşturur. Hint manda boynuzları çok uzundur. Kenarlara ve arkaya yönlendirilmiş, biraz düzleştirilmiş ve hilal şeklinde bir şekle sahiptir. Boynuzlarında kısa bir yapı vardır ve arkaya doğru yönlenir. Bufaloda, cinsel dimorfizm iyi ifade edilir. Dişiler erkeklerden 1,5 kat daha küçüktür, kısa boynuzları vardır ya da hiç boynuzları yoktur. Tüm bufalo türlerinin yünü kısa ve nadirdir, sadece kuyruğun sonunda uzun tüylerden yapılmış bir fırçadır. Bufaloların renkleri genellike siyahtır. Asya türlerinde bacakları gövdeden daha hafiftir.

Bufalolar sıcak ülkelerin sakinleridir. 

Savanalarda Afrika (Sahra altı) ve seyrek boyunca Afrika bufalo yaşamları gözlemlenmektedir. Bufalo Asya sürüleri bazen 100’e kadar hayvan olabilir. Hint bufalo sürüleri 5-10 kişi gruplar halinde yaşarlar. Afrika mandası, sürülerinin eski günlerinde 1.000 adete kadar olan 300-400 hayvanlık sürülerinde yaşar. Asya türleri gece ve alacakaranlıkta otlamak ve öğleden sonra çamur içinde yaşamak için uzun su kütlelerinin yakınında bulunurlar. Afrika mandaları da benzer bir günlük rutine sahiptir, ancak öğlen saatlerinde geviş getirmek için daha fazla zaman harcarlar.

Bu hayvanlar genellikle hareketsizdir, göç etmediklerinde suya yakın nispeten sınırlı bir alanda yaşarlar. Genel olarak, bufalolar etkisiz ve tembeldirler, ağır bir adımla hareket ederler. Sadece tehlike durumunda hareketlidir, ancak hızları 57 km/saate kadar çıkabilir. Kaçmak zorunda kaldıklarında düşmanlarının yüzüne dönüp yüz yüze dururlar. Bufalo’nun soğuk öfkesi abartılıdır, genellikle barışçıl davranırlar ve tehlikeden kaçmaya çalışırlar. Hint mandaları, çoğu zaman ana sürülerden uzak duran tehlikeli hayvanlar olarak bilinmektedir. Bu tür hayvanlar fillere bile saldırabilir veya yerli manda sürüsüne saldırabilir.  Yalnız bir bufalo, aslanlar tarafından saldırıya uğrama şansına sahiptir, ancak sürü halinde dolaşan bufaloların saldırıya uğrama şansı neredeyse imkânsızdır.  Bu hayvanların ayırt edici özelliği miyopidir, ancak koku alma duyusu iyi gelişmiştir. Ancak kokuyu alırlarsa, derhal saldırıya geçerler.

bufalo türleri

Bufalo Türleri

Bufalo türleri arasında Asya Mandası, Afrika Mandası ve Afrika Orman Mandası bulunmaktadır. Habitatlarına göre tüy ve beslenme farklılıkları mevcuttur.

Bufalolarda Avlanma ve Beslenme

Bufalolarda beslenme genellikle kuru otlardır. Afrika savanlarında pek çok besin çeşidi bulunmaktadır ve günlük 55 kilograma kadar ot tüketebilir.

Bufalolarda Üreme ve Çiftleşme

Bufalolarda üreme, genellikle yaz aylarının sonlarında gerçekleşir. Bu süreçte çiftleşen bufalolar en fazla 2 yavru doğurabilir. Sürü halinde yaşayan bufaloların önceliği daima yavrulardır. Yavruların korunması, yetişkin bufalolar için büyük önem arz etmektedir. Yırtıcılar genellikle sürülerdeki yavruları hedef alır. Çünkü yavrular, onlar için “kolay av” özelliğine sahiptir. Ancak korumacı olan bufalolar, yavruları hiçbir zaman yalnız bırakmaz.

Bufalo Ömrü

Bufalo ömrü yaklaşık 30 yıldır. Habitatlarında çok fazla yırtıcı olsa da uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Sürüler halinde yaşana bufaloların ömürleri daha uzun olabilmektedir.

Bufalolar Hakkında İlginç Bilgiler

Bufalolar hakkında ilginç bilgiler arasında agresif tavırları bulunmaktadır. Bazı durumlarda bufalolar, oldukça agresif davranışlar sergileyebilir. Bu davranışlar sonucunda sürüden birini ya da bir yırtıcıyı öldürebilir. Ayrıca korumacı içgüdüleri oldukça gelişmiştir. Sürüde saldırıya uğrayan bir bufaloyu koruyabilirler. Bufalo, saldırgana ölümü pahasına kendisini savunur. Tek bir boynuz darbesi, bir sırtlanı ikiye ayırabilecek güçte ve keskinliktedir.