Bozkır Antilobu

458
Bozkır Antilobu

Kısaca ona Saiga ya da Sayga denmekte. Bilimsel ismi ise “Saiga tatarica” tür ismindeki tatarica sözcüğünü en büyük yayılış alanı olan Kazakistan’dan almaktadır.

Türün sistematik hiyerarşisi ise aşağıdaki gibidir :

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Subphylum: Vertebrata

Class: Mammalia

Order: Artiodactyla

Family: Bovidae

Subfamily: Antilopinae

Genus: Saiga

Species: Saiga

tatarica2 tane alttürü bulunmaktadır.

Bunlar:Saiga tatarica ssp. mongolicaSaiga tatarica ssp. tataricaKazakistan yöresine özgü bu antilopun nesli Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından her yıl yayınlanan Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ( IUCN Redlist )’nde CR: ( Kritik tehlikede ):

Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi had safhada (extreme) olan türler kategorisinde yer almaktadır. Bu yüzden Tür koruma altına alınmış ve avlanması yönetmelige baglanmıştır.Ağırlıkları 30 – 45 kilogram arasında değişmekte olup ortalama 37.5 kilogramdırlar. Gebelik süreleri ise 4.5 – 5 ay arasındadır. Yavrular ilk doğduklarında 3.5 gramdırlar. Dişiler 7 – 8ayda cinsel olgunluğa ulaşırken erkekler ise 2 yaşında anca ulaşırlar. Bir doğumda 2 yavru dünyaya getirirler. Sürüler 30 -40’arlı gruplardan oluşur.Volga nehri ile Mogolistan bozkırları arasında yaşar. Ayrıca az da olsa Özbekistan, Kazakistan ve Rusya Federasyonu sınırları içindede yaşamaktadır. Hatta Moldova, Polonya, Ukrayna ve Çin’de de bulunduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.Boynuzunun cinsel gücü artırdığına inanılıyor ve Çn Tıbbında boynuzlar öğütülerek ateş düşürmede kullanılır. Ayrıca kürkü ve ati içinde avlanır. Burnu bir çeşit hortum gibi şişdir. Bu ilginç burun yapısı sayesinde yaşadığı bozkır ortamında şiddetli kum fırtınaları ile kalkan kum ve toz zerreciklerini süzerek temiz havayı solumayı başarır. Ayrıca soğuk bozkır ikliminde bu geniş burnu bir klima görevi görür soludugu havayı nemlendirerek ısıtır ve cigerlere verir. Kısacası tür yaşam ortamına fevkalade bir uyum içinde bulunmaktadır.