Dünya üzerinde birçok canlı türü yaşamaktadır. Bu canlılardan bir tanesi de hayvanlardır. Hayvanlar hem dünya için hem de dünyada yaşayan diğer canlılar için olmazsa olmaz konumundadır. Eğer hayvanlar olmasaydı özellikle de insanlar yaşamlarını sürdürmekte çok fazla zorluk çekebilirdi. İnsanlık için en önemli hayvanlardan birisi de arılardır. Peki arılar nasıl bal yapar? Arılar neden bal yapma güdüsüne sahiptirler? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Hayvanlar tarih boyunca insanlar için paha biçilmez bir konumda olmuştur. Çünkü hayvanlar sayesinde beslenebilmiş, hayvanların gücünden yararlanmış ve hatta hayvanların derilerinde giysiler elde edip ısınabilmişlerdir. Eğer hayvanlar olmasaydı insanlık bugün olduğu noktadan çok daha uzak bir konumda bulunabilirdi.
Tüm bunlarla birlikte arılar insanlık ve hatta dünya için çok önemli canlılardır. Tarihin en bilinen bilim insanlarından birisi olan Albert Einstein “Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir. Arılar döllenmezse; tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz” demiştir. Bu durum arıların ne kadar önemli canlılar olduğunun en büyük kanıtlarından birisidir.
Arılar Nasıl Bal Yapar?
İnsanlar için çok önemli bir besin olan bal arılar tarafından çok büyük zorluklar ile yapılmaktadır. Öyle ki bir kovan bal yapabilmek için binlerce arının birlikte çalışması gerekmektedir. Bu da bir hayli meşakkatli bir yoldur. Balın oluşumu için birçok temel faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir.
Bal arıları; kraliçe arı, işçi arı ve erkek arı olarak kategorize edilebilir. İşçi arılar çiçekli bitkilerden nektar toplayarak bu nektarları keselerinde kovanlarına taşırlar. Taşıdıkları bu nektarın içerisinde büyük oranda sakaroz, früktoz ve glikoz bulunur. Taşıma anında keselerinde salgılanan enzimler sayesinde nektarların parçalanmasını sağlarlar.
Kovandaki işçi arılar taşıyıcı arılardan aldıkları nektarları bir süre içip geri çıkartır, içip geri çıkartırlar ve bu esnada arılarda bulunan enzimler nektarları daha da parçalarlar. Bu parçalama neticesinde nektar içerisinde bulunan sakaroz, früktoz ve glikoz dönüşmeye devam ederken, tüm bu nektarlar bal peteklerine yerleştirilirler. Nektarlar enzimlerle iyice parçalanmıştır ve bal birkaç gün içerisinde oluşmaya başlayacaktır.
Arılar Neden Bal Yapma Güdüsüne Sahiptirler?
Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse arılar beslenebilme ve kraliçe arıların soğuk kış aylarında güvenli bir şekilde üreyebilmelerini sağlamak amacıyla bal yaparlar. Bal yapmaları sayesinde beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilir ve kovanlarında türlerini devam ettirebilmektedirler.