Albatros

454
Albatros

Albatrosun latincesi “Diomedeidae” olmakla beraber, albatrosgiller familyasını oluştururlar. Albatros kuşlarının vücudunun bütün noktası beyaz olmakla bilinir. Kanat kısımlarının renkli olması ön plana çıkan dış görünümlerinde belirleyicidir. Nadiren gri veya kahverengi olanları bulunur. Albatros, avlanmayı çok seven kuş türleri arasında sınıflandırılır.

Hayatlarının önemli kısmını açık denizlerde geçirmeleriyle bilinirler. Albatroslar için avlanmak, yaşamın devam ettirebilmesinde yüksek derecede öneme sahip olsa da albatroslarda bu durum avlanmadan zevk almayla gerçekleştirilir. Hiçbir zaman avlanmayı bırakmadan işlerini yapıyor oluşları, diğer deniz kuşlarından ayrılmalarında önem taşır. Albatros tarihçesi, yüzyıllarca geçmişe dayanır. Deniz kuşları arasındaki ilklerden olma özelliğini taşıyor olmalarıyla beraber, geçmişten itibaren yaşam alanlarını suya yakın kısımlarda devam ettirmişlerdir.

Albatros ve Özellikleri

Albatros nedir? sorusunun cevabı hakkında tüm bilgileri merak edenler için albatros özellikleri de çok özel detaylara sahiptir. Albatrosların, sahip oldukları en belirgin detayların başında uzun süreli olarak gökyüzünde kanat çırpmadan süzülerek uçabilmeleridir. Uçma konusunda oldukça yetenekli olmalarıyla bilinirler. Güçlü kanatlara sahip olmaları sayesinde kanat çırpmalarına gerek kalmaksızın kolaylıkla uçuşlarını gerçekleştirebilme avantajına sahiptirler.

Albatros kanat uzunluğu 4 metreye kadar ulaşabilen özelliğe sahiptir. Kanatlarının sabitlenmesinde etkili görevi üstlenen özel omuz kilitlerinin bulunuyor olması sayesinde, kas enerjilerini yoğun olarak harcamadan kanatlarını açık tutmayı başarırlar. Kuş türleri arasında, en uzun kanat özelliğine sahip olan kuşlardır. Geniş kanatlarına eşlik eden kemik sistemiyle beraber fiziksel olarak belirgin olarak ayırt edilebilirler. Rüzgârdan destek alarak kanatlarının ve özel kemik sistemlerini kullanarak kilometrelerce uçuş yapabilme özelliğine sahip kuşlardır.

Boyları 1.1 metre ila 1.4 metre ortalamasına sahip olan albatroslarda, kilo ortalamasıysa 3.2 kg ile 7 kg arasında değişkenlik gösterir. Albatros türleri arasındaki değişimler boyutlar için belirleyici olur.

Albatros Türleri

Farklı deniz bölgelerinde yaşamlarını sürdüren albatros türleri bulunur. Her albatros türünün sahip olduğu özellik değişken olmakla beraber son derece belirgin yapıdadır. Albatros türleri aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Kral Albatros
  • Kara Ayaklı Albatros
  • Laysan Albatrosu
  • Kara Kaşlı Albatros
  • Gezgin Albatros
albatros türleri

Albatroslarda Avlanma ve Beslenme

Deniz kuşları olarak bilinen albatroslarda beslenme etçil olarak gerçekleşir. Avlanmayı çok seven canlılar olmalarıyla beraber günün pek çok farklı anında avlandıklarının görülebilmesi mümkündür. Albatroslarda avlanma, deniz canlılarına yönelik olarak gerçekleştirilir. Uzun süreli uçuşlar yapabilme özellikleriyle beraber avlarına karşı kanatlarının avantajıyla hızlıca havada dalışa geçerek sert gagalarıyla avlarını yakalayabilirler.

Albatroslarda Üreme ve Çiftleşme

Albatroslar, hayatlarının ilk senelerini uzun süreli olarak tek başlarına geçirirler. Erişkinlik kazanana kadar genel itibariyle yalnız olmaya devam eder. Albatroslarda üreme için uygun eş seçimi yapılır. Eş seçimi bir kez yapılmasının ardından ömürlerinin geri kalanını sadece eşleriyle birlikte geçirirler. Eşler birbirlerine karşı saatlerce sevgi gösterilerinde bulunabilirler. Albatroslarda çiftleşme tek eşli olacak şekilde gerçekleştirilir. Dişi albatros yılda bir kez yumurtlar. Eşler değişken olacak şekilde kuluçkaya yatarlar. 80 gün süren kuluçkanın ardından yavru çıkar.

Albatros Ömrü

Türler arasında yaşanan değişimlerle beraber albatros ömrü toplamda 42 yıla kadar uzanabilir özelliktedir.

Albatroslar Hakkında İlginç Bilgiler

Sahip oldukları görünümleriyle beraber denizlere yakın bölgelerde yaşayan en önemli canlılar arasında sınıflandırılan albatroslar hakkında ilginç bilgiler şaşırtıcı detayları içerir.

  • Albatroslar eşlerine karşı hem çok centilmen hem de çok sadık canlılardır.
  • Yaşayan en büyük uçan kuş olarak bilinir.
  • Yetişkin albatroslar, yavrularının beslenmesi için hazır besinleri sindirim sistemlerinin özel yapıları sayesinde saklayabilme özelliğine sahiptirler.
  • Güçlü kanatları ve yerçekiminden faydalanmalarıyla beraber 80 km/h hızı bulabilecek şekilde havada hareket edebilirler.