Kedilerin başına buyruk hayvanlar olduğunu herkes bilir. Hatta bazı insanlar kedilerin sahiplerini ‘seçtiğini’ düşünür.
Ancak İngiliz araştırmacılar kedilerle yakınlık kurmanın bir yolunu bulmuş olabilir. Uzmanlar, kedilerle yakınlık kurmak isteyen insanların hafifçe gözlerini kısmaları gerektiğini söylüyor.
Portsmouht Üniversitesi ile Sussex Üniversitesi’nde çalışan psikologlar, kedilerle bağ kurmanı yollarını bulmuş olabilirler. “Kedi-insan iletişiminde kedi göz kısma hareketinin rolü” isimli çalışma göz kısma yöntemini kullanarak bir kediyle yakın ilişki kurmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Kedi gülümsemesi
Popular Science’ta yer alan makaleye göre, insanların yaptığı bu göz kısma hareketi, kedi gülümsemesi şeklinde bilinen bir durumu (yavaş göz kırpma) meydana getiriyor ve insanların kediler için daha dost canlısı görünmesini sağlıyor. Kedilerdeki göz kısma hareketi, insanlardaki içten gülümsemeyle ve diğer bazı türlerde olumlu durumlarda yapılan göz kısma hareketleriyle benzerlikler taşıyor.
“Nadir bir bakış açısı sağlıyor”
Portsmouth Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Leanne Proops’un ortak liderliğinde yürütülen araştırmanın sonucunu Proops şöyle ifade ediyor:
Doğal kedi davranışları üzerinde çalışmak hiç kolay değil. O sebeple bu sonuçlar, insan-kedi iletişiminin dünyasına yönelik nadir bir bakış sağlıyor.
Kediler ve insanlar arasında olumlu bir iletişim sağlayabilir
Sussex Üniversitesi’nde hayvan davranış bilimci olan Tasmin Mumphrey ve profesör Karen McComb’un önderliğindeki takım, iki deney yürütmüş. İlk deneyde kedi sahiplerinin kedilere yavaşça göz kırpmasından sonra, hiç etkileşim kurmadıkları zamanlara kıyasla kedilerin de onlara yavaşça göz kırpmasının daha muhtemel olduğu bulunmuş.
Kedinin sahibi yerine psikoloji takımından bir araştırmacının yer aldığı ikinci deneyde ise kedilerin, nötr bir yüz ifadesi takınmaya kıyasla yavaşça göz kırpan araştırmacının uzattığı ele daha çok yaklaştıkları bulunmuş. Bulgular hep birlikte değerlendirildiğinde; çalışma, yavaş göz kırpma yönteminin kediler ile insanlar arasında olumlu bir iletişim şekli sağlayabileceğini gösteriyor.