Antik Mısır’da Mumyalanmış Üç Hayvan 3D Tarama Teknolojisiyle Dijital Parçalara Ayrıldı

283
MISIR

Bilim insanları, yüksek çözünürlüklü 3D tarama teknolojisi kullanarak 2 bin yıldan uzun bir süre önce Antik Mısır’da mumyalanmış 3 hayvanın yaşam ve ölümleri hakkında daha önce benzeri görülmemiş bilgi ve ayrıntılara erişti.

İngiltere’deki Swansea Üniversitesi’nde saklanan koleksiyondan bir yılan, bir kedi ve bir kuş mumyası araştırmacılar tarafından dijital olarak parçalara ayrıldı.

Önceki çalışmalar ile hangi hayvan olduklarını tespit edilmişti, ancak mumyaların içinde tam olarak ne olduğu hakkında çok az şey biliniyordu.

Tıbbi tomogrofiden yüz kat daha yüksek çözünürlüklü 3D görüntüler oluşturan X-ray mikro tomografi taraması sayesinde, hayvanların kalıntıları en küçük kemik ve dişlerine kadar ayrıntı olarak analiz edilebiliyor.

70 milyondan fazla hayvanın mumyalandığı tahmin ediliyor

Eski Mısırlılar, özellikle de MÖ 700’den başlayarak bin yıldan uzun bir süre boyunca insanların yanı sıra kedi, köpek, kuş, yılan ve timsahlar dahil milyonlarca hayvanı mumyaladı.

Hayvanlar, bakıcılar tarafından yakalanıp yetiştiriliyor, ardından tapınak rahipleri tarafından öldürülüp mumyalanıyordu. Bu şekilde 70 milyon kadar hayvanın mumyalandığına inanılıyor.

Teknoloji sayesinde mumyalamaya dair detaylı bilgi elde edildi

İncelenen üç mumyanın tapınaklardaki tanrılar ve yaşayan insanlar arasında bir arabulucu görevi görmesi için adak olarak adandığı tahmin ediliyor.

Araştırmacılara göre yılan, yavru bir Mısır Kobrası idi. Böbreklerindeki hasardan dolayı canlıyken susuz bırakıldığı düşünülüyor. Kemik kırıkları ise, yılanın kırbaç ile öldürüldüğünü gösterdi. Yılanın ağzında natron (doğal sodyum karbonat) maddesine rastlanması ve çenesinin açık poziyonda bulunması ise mumyalama sırasında muhtemelen “ağız açma” ritüeli gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Bu ritüel, ölünün hislerini ölüm sonrası hayatta yeniden canlandırmak amacıyla yapılıyordu.

Alt çenesinde süt dişlerine rastlanan ev kedisinin ise 5 aylık bir kedi yavrusu olduğu düşünülüyor. Kedinin boynunun ölüm anında ya da mumyalama işlemi sırasında kırılmış olduğu görüldü.

Yapılan kemik taraması sonucu kuşun şahin ailesinden Avrasya kerkenez olduğu sonucuna varıldı.